A Moment in the Reeds

Kasvutarina

A Moment in the Reeds on romanttinen draamaelokuva. Elokuvan keskiössä on päähenkilön Leevin kasvutarina (kehityskertomus), joka on samalla eräänlainen matka aikuisuuteen, ja jota siivittää hiljalleen syttyvä rakkaussuhde Tareqiin.

1. Tutustukaa alla olevaan Koulukinon määritelmään kehityskertomuksesta, ja käykää sitten läpi tähän liittyvät kysymykset.

Kehityskertomus ja kasvutarina ovat usein käytettyjä määritelmiä, kun puhutaan elokuvien ja romaanien ja muiden tarinoiden henkilöiden/hahmojen kasvusta ja kehityksestä tarinan aikana. Kirjastoista löytyy satoja romaaneja, joiden asiasana- tai aihelistalta löytyy määritelmä kehitysromaani. Elokuvia määritetään usein myös termeillä kasvutarina tai kehityskertomus. Mutta mikä on kehityskertomus?

Yleensä kehityskertomuksesta on löydettävissä ainakin seuraavat kolme aspektia:

 • Juoni esittelee ihmisen tien lapsuudesta nuoruusvuosiin ajoittuvien konfliktien kautta aikuisuuteen ja yhteisön jäseneksi.
 • Kehitysromaanissa on sosiaalinen ja biografinen kerronnan taso.
 • Päähenkilön sisäinen konflikti, joka voi olla luonteeltaan hyvinkin erilainen, esim. filosofinen tai poliittinen, on tarinan etenemisen kannalta keskeinen.

Lähde: Koulukino

 • Mitkä asiat tai piirteet tekevät A Moment in the Reeds -elokuvasta juuri kasvutarinan?
 • Miten Leevi kehittyy elokuvan aikana? Minkälainen ihminen hän on elokuvan alussa ja elokuvan lopussa?
 • Mitkä kohtaamiset/tilanteet muuttavat Leeviä ihmisenä? Nouseeko esille joku tietty kohtaus ylitse muiden?
 • Miten Leevi ja Tareq eroavat toisistaan ihmisinä? Entä löytyykö heistä yhteisiä piirteitä? Minkälaiset piirteet määrittelevät Tareqia, entäpä Leeviä?
 • Miten Leevin isä Jouko suhtautuu poikaansa Leeviin, entäpä Tareqiin? Muuttuuko isän suhtautuminen Leeviin ja Tareqiin elokuvan aikana jollain tavalla?
 • Miten elokuvassa on kuvattu kohtaamiset Joukon ja Leevin välillä, isän ja Tareqin välillä ja Tareqin ja Leevin välillä? Minkälainen tunnelma vallitsee kohtauksissa, minkälaiset tunteet niissä korostuvat?
 • Millä elementeillä elokuvan romanttinen rakkaustarina on rakennettu? Miten romanttisuus on huomioitu esimerkiksi tapahtumapaikoissa, kuvauksessa ja käsikirjoituksessa? Onko Leevin ja Tareqin välille muodostuva suhde uskottava tai samastuttava?
 • Mitä mieltä olet elokuvan lopetuksesta? Mitä sillä halutaan kertoa katsojalle?
 • Pohtikaa, mitkä tilanteet tai kohtaamiset ovat muuttaneet teitä ihmisinä. Minkälaisesta tilanteesta tai kohtaamisesta on ollut kyse, keitä tilanteessa on ollut osallisena? Mitä tilanteesta on seurannut?     
 • Elokuvasta on kirjoitettu, että sen on yksi harvoista suomalaisista queer-teemaisista elokuvista. Pohtikaa, miksi vastaavanlaiset elokuvat ovat Suomessa harvinaisia.
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

A Moment in the Reeds

(A Moment in the Reeds)

Ohjaaja: Mikko Mäkelä

Maa: Iso-Britannia, Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 107min Ikäraja: 16

Levittäjä: Wild Beast Productions ltd.

Näyttelijät:
Janne Puustinen, Boodi Kabbani, Mika Melender, Virpi Rautsiala


Pariisista jurottavan isänsä kesämökille remonttiavuksi saapuva poika kohtaa syyrialaisen apumiehen kesäyössä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa