Kuva: MRP Matila Röhr Productions
Kuva: MRP Matila Röhr Productions

Ailo - pienen poron suuri seikkailu

Ilmastonmuutos arktisilla alueilla

1. Ilmastonmuutos on suuri uhkatekijä erityisesti arktisille lajeille. Ilmasto lämpenee pohjoisessa nopeammin kuin etelässä. Pohtikaa millaista eläinten elämä olisi ollut, jos lunta olisi ollut vähemmän tai ei ollenkaan. Voitte kirjoittaa tarinan elokuvan eläinten elämästä talvella ilman lunta tai piirtää aiheesta. Selvittäkää, miksi ilmasto lämpenee pohjoisessa nopeammin kuin etelässä.

2. Lajeilla on kolme keinoa selviytyä ilmastonmuutoksen aiheuttamasta elinympäristöjen nopeasta muutoksesta. Ne joko sopeutuvat, siirtyvät muualle tai häviävät eli kuolevat sukupuuttoon. Ottakaa selvää elokuvan eläinten uhanalaisuusluokituksista ja tutkikaa, onko jokin laji erityisen vaarassa. Mitkä tekijät uhkaavat lajia? Pohtikaa, onko lajilla mahdollisuus sopeutua tai siirtyä vai häviääkö se ilmastonmuutoksen myötä kokonaan.
Jos tehtävä tuntuu kinkkiseltä, ottakaa yhteyttä tämän oppimateriaalin kirjoittaneeseen ympäristökasvattajaan Marianne Saviahoon (marianne.saviaho@gmail.com).

Vinkki! Luonnontieteellisessä keskusmuseossa on ilmastonmuutoksesta kertova Muutosta ilmassa -näyttely, johon kannattaa tutustua. Näyttelyssä järjestetään myös erilaisia opastuksia.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ailo - pienen poron suuri seikkailu

(Ailo´s Journey)

Ohjaaja: Guillaume Maidatchevsky

Maa: Suomi, Ranska Vuosi: 2018

Kesto: 85min Ikäraja: 7

Levittäjä: Nordisk Film


Ailo - pienen poron suuri seikkailu -elokuva kertoo pienen, villinä syntyneen poron taistelusta ensimmäisellä vaelluksellaan. Läpi matkansa hauraan ja haavoittuvaisen, mutta poikkeuksellisen uteliaan pikku poron täytyy selvitä ensimmäisen elinvuotensa aikana kohtaamistaan koettelemuksista. Ailon herääminen villiin maailmaan on todellinen joulutarina Lapin henkeäsalpaavissa maisemissa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa