Kuva: Marko Junttila /MRP Matila Röhr Productions.
Kuva: Marko Junttila /MRP Matila Röhr Productions.

Ailo - pienen poron suuri seikkailu

Lapin luonto

1. Muistelkaa mitä eläimiä näitte elokuvassa (poro, susi, kärppä, näätä, kotka (maakotka), korppi, sopuli (tunturisopuli), tunturipöllö, hilleri, naali, varis, jänis, ahma, karhu, hyttynen). Muistatteko kaikki? Mitä muita eläimiä lapissa elää?

2. Keskustelkaa tai selvittäkää itsenäisesti, miten elokuvan eläimet sopeutuvat talveen ja selviävät sen yli? Käykää ainakin naali, poro, jänis, orava ja sopuli läpi. Valitkaa yksi eläin ja tehkää lyhyt sarjakuva eläimen talvesta.

3. Poro on kesytetty villistä tunturipeurasta ja on puolivilli eläin. Porot ovat poronhoitajien yksityisomaisuutta, mutta laiduntavat vapaina. Poronhoito on yksi pohjoisen vanhimmista edelleen elinvoimaisista elinkeinoista. Se on tärkeä työllistäjä ja poro on Suomelle kulttuurin sekä perinteiden näkökulmasta mittaamattoman arvokas. Perinteisesti poronhoito on ollut saamelaisten elinkeino, nykyään sitä harjoittavat saamelaiset, suomalais-saamelaiset, että suomalaiset. Poro on nimetty Lapin maakuntaeläimeksi. Selvittäkää poronhoidon historiaa ja käytäntöjä Suomessa. Jos aihe ei ole oppilaille tuttu, voi aluksi katsoa videoita porotiloilta ja poronhoidosta.

4. Lapissa vuodenajat muuttuvat eri tahdissa kuin Etelä-Suomessa. Keskustelkaa tai selvittäkää lapin ja Etelä-Suomen vuodenaikojen pituudet ja verratkaa niitä toisiinsa. Miten paljon vuodenaikojen eri pituudet vaikuttavat luontoon? Millaista luontoa on Etelä-Suomessa? Entä lapissa? Keskustelkaa valon määrän ja lämpötilan vaikutuksesta luontoon.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ailo - pienen poron suuri seikkailu

(Ailo´s Journey)

Ohjaaja: Guillaume Maidatchevsky

Maa: Suomi, Ranska Vuosi: 2018

Kesto: 85min Ikäraja: 7

Levittäjä: Nordisk Film


Ailo - pienen poron suuri seikkailu -elokuva kertoo pienen, villinä syntyneen poron taistelusta ensimmäisellä vaelluksellaan. Läpi matkansa hauraan ja haavoittuvaisen, mutta poikkeuksellisen uteliaan pikku poron täytyy selvitä ensimmäisen elinvuotensa aikana kohtaamistaan koettelemuksista. Ailon herääminen villiin maailmaan on todellinen joulutarina Lapin henkeäsalpaavissa maisemissa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa