Amatöörit

Elokuvan visuaaliset ja sisällölliset keinot

Elokuvan nimi on Amatöörit. Amatöörillä viitataan yleensä harrastelijaan, ihmiseen, joka tekee jotain harrastuksekseen eikä ammatikseen.

1. Pohtikaa elokuvan nimen merkitystä ja sisältöä, miksi elokuvan nimi on juuri Amatöörit?

2. Minkälaista on amatöörimäinen ja ammattimainen kuvaus?

3. Ovatko nuoret taitavampia kuin aikuiset joissakin asioissa? Jos kyllä, niin missä?

Kuvaustehtäviä

Lämmittelytehtävä

Elokuvassa kuvataan elokuvaa elokuvan sisällä. Se sisältää monenlaista erilaista kuvaustapaa. Siinä kuvataan kameralla esimerkiksi sivuttain, hyvin läheltä, heiluen, jalustalta, kahdella eri kameralla samanaikaisesti eri paikassa jne.
Muistelkaa ja listatkaa yhdessä elokuvassa nähtyjä erilaisia kuvaustapoja ja kuvausvälineitä.

  • Milloin kuva on hyvä? Ottakaa itse kameralla onnistuneita ja vähemmän onnistuneita kuvia. Ottakaa ”hyviä” ja ”huonoja” kuvia ja ladatkaa ne jollekin yhteisesti tarkasteltavalle pohjalle nettiin. Tutkikaa yhdessä minkälaisia kuvia on syntynyt. Avatkaa syitä sille, miksi hyvät kuvat ovat mielestänne hyviä ja huonot huonoja.
     
  • Elokuva kertoo myös ystävyydestä ja elokuvantekemisen innosta. Mitä kuvaat mielelläsi? Otatko valokuvia vai filmaatko myös? Suunnittele ja toteuta oma n. 5-10 minuutin elokuva koulustasi. Mieti miten tiivistät koulusi ilmapiirin. Käytä monia eri kuvaustapoja.
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Amatöörit

(Amatörer)

Ohjaaja: Gabriela Pichler

Maa: Ruotsi Vuosi: 2018

Kesto: 110min Ikäraja: 7

Levittäjä: Oy Kinoscreen Illusion Ltd

Näyttelijät:
Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl


Kuvitteellisen ruotsalaisen Laforsin kunnanvaltuusto on huolissaan. Kun googlaa pikkukaupungin nimen, tuloksena on kännivideoita paikallisesta lännentapahtumasta. Tämä on ongelma, etenkin kun suuri saksalainen halpakauppaketju arpoo, mille paikkakunnalle liikkeensä sijoittaisi, ja Lafors on kahden finalistin joukossa. Nyt pitää vain tehdä hieno, kuntaa esittelevä, elokuva. Paikkakunnan nuoriso voisi tehdä tämän ilmaiseksi...

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa