Arn - Temppeliritari

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: keskiaika, temppeliritarit, luostarilaitos, vallankäyttö, kirjasta elokuvaksi

Synopsis: Arn Magnusson syntyi vuonna 1150 Arnäsissä, nykyisellä läntisellä Götanmaalla, jossa hän vietti varhaislapsuutensa veljensä Eskilin kanssa vanhempiensa, Magnuksen ja Sigridin hoivissa.Tuohon aikaan eri suvut taistelivat vallasta keskenään. Arn kuuluu Folkunga-sukuun, jonka kuningas on Erik Edwardsson. Pian kuitenkin Sverkker-sukuun kuuluvat murhaavat kuninkaan. Hallitsijaksi nousee Sverkkerien Karl.

 
Arn joutuu onnettomuuteen jahdatessaan korppia veljensä kanssa. Arnin häilyessä elämän ja kuoleman välillä, rukoilevat hänen vanhempansa pyhimyksiä säästämään poikansa hengen. Vanhemmat lupaavat antaa poikansa Jumalan pyhään työhön maan päällä, jos tämä vain välttyisi kuolemalta. Arn selviää onnettomuudesta, ja hänen äitinsä vie hänet lupauksensa mukaan luostariin. Siellä Arn saa kasvatuksensa. Kun Arn on varttunut nuorukaiseksi, hänestä on sukeutunut oppinut nuorimies ja taitava soturi. Hänet lähetetään takaisin sukunsa pariin. 
 
Taistelu kuninkuudesta jatkuu, kun Arnin ystävä, murhatun kuninkaan Erikin poika, Knut haluaa palauttaa sukunsa takaisin valtaan ottamalla kuninkaan paikan murhaamalla Sverkker-kuningas Karlin. Kuningas tarvitsee valtansa tueksi kuitenkin myös muiden sukujen tuen. Tuohon aikaan kirkolla oli paljon valtaa; se päätyy tukemaan Sverkkereitä.
 
Cecilia Algotintytär on oleva Arnin suuri rakkaus, mutta heidän lempensä jää hengellisten ja maallisten voimien taistelun jalkoihin. Cecilia teljetään nunnaluostariin ja Arn lähetetään temppeliritariksi Pyhään maahan keskelle kristittyjen ja muslimien sotaa. 
 
Arn saavuttaa taistelutaidoillaan arvostusta myös muslimien keskuudessa Pyhällä maalla uskonnollisista näkemyseroista huolimatta. Kun Arn on vihdoin sovittanut tekonsa, on hän valmis palaamaan vapaana miehenä Ruotsiin rakastettunsa luo, kuten oli tälle luvannut. 
 
Oppimateriaali on suunnattu lukiolaisille ja se rakentuu neljästä osasta:
 
• opettajan ohjeet 
• elokuvan taustatiedot 
• kuusi erilaista oppilaan teemapolkua 
• kertausristikko 
 
Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 4.7.2014.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Arn – Temppeliritari

(Arn - Tempelriddaren)

Ohjaaja: Peter Flinth

Maa: Ruotsi Vuosi: 2007

Kesto: 140min Ikäraja: 12

Levittäjä: FS Film Oy

Näyttelijät:
Joakim Nätterqvist (Arn), Sofia Helin (Cecilia Algotdotter), Stellan Skarsgård (Birger Brosa), Magnus Folkesson (Michael Nyqvist), Sigrid (Mirja Turestedt), Eskil Magnusson (Morgan Alling), Magnus Månsköld (Martin Wallström).


Jan Guilloun menestyskirjoihin perustuva mahtava eeppinen sankaritarina, on 25 miljoonan euron budjetillaan Pohjoismaiden elokuvahistorian mittavin suurtuotanto.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa