Bamse ja jymykello

Kestävä luontosuhde

Elokuvan avulla voi luontevasti käsitellä lasten luontosuhdetta ja auttaa heitä ymmärtämään vastuullista toimimista ympäristössä. Se tarjoaa mahdollisuuksia etenkin huomion suuntaamiseen omien tekojen ympäristövaikutuksiin. Elokuvan tapahtumat korostavat luonnon, kasvien ja eläimien kunnioitusta.

Mielenkiintoinen pohdinnan aihe on luonnon hyödyntäminen omiin ja yhteisön tarpeisiin ja luonnon tehokas hyväksikäyttö – millä tavoin luonnosta voidaan nauttia ja miten hyödyntää luontoa kestävällä tavalla? Entä millainen toiminta on luonnolle pahaksi?

Elokuva tarjoaa mielenkiintoisen virityksen tämän asian käsittelyyn. Jo aikoinaan Bamsen isoisä matkusti Kalliosaarelle ja poimi lohikäärmeen vartiosta huolimatta jymykukkia kuljettaen ne kotiinsa. Nyt Kilpinen ja Pomppu toimivat samoin.

Miksi lohikäärme suojeli jymykukkia? Oliko oikein kerätä niitä? Elokuvassa Kilpinen näyttää tarjoavan tähän oman vastauksensa sanomalla, että tiettyjä asioita saa vain luonnosta, siksi siitä pitää huolehtia hyvin. On hyvä korostaa, että Kilpinen ja Pomppu eivät keränneet kaikkia jymykukkia, vaan huolehtivat siitä, että jymykukkia kasvaa edelleen Kalliosaarella, myös tulevia tarpeita varten. Miten Kilpisen ja Pompin toiminta eroaa kelmien teoista Kumpulan lähimetsässä? Mitä elokuvan pahikset toivoivat saavuttavansa toiminnallaan? Millaisia seurauksia heidän toiminnallaan on metsän väelle, puustolle ja kasveille?

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Bamse ja jymykello

(Bamse och dunderklockan)

Ohjaaja: Christian Ryltenius

Maa: Ruotsi Vuosi: 2019

Kesto: 63min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Suomalaiset äänet: Jussi Vatanen, Jaakko Saariluoma, Sanna Majuri, Maria Ylipää


Aiemmista elokuvista tutut Bamse ja hänen ystävänsä vievät katsojat seikkailuun niin maalla kuin merellä. Bamse ja jymykello -elokuvassa Bamse oppii jotakin tärkeää; olemalla oma itsensä pääsee pidemmälle kuin uskoisikaan. Se on asia, joka Kasimir Ketun olisi myös hyvä ymmärtää.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa