Ben X

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: autismi ja Aspergerin oireyhtymä, tietokonepelit, roolipelaaminen, kiusaaminen, identiteetti, itsemurha

Synopsis: Ben pelaa tietokoneroolipeliä aina aina aamuisin, ennen kouluun lähtöä. Pelissäänhän on rohkea ja voimakas ritari, joka taistelee yhdessä tyttöystävänsä kanssa.Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Benillä on Aspergerin oireyhtymä ja hän on joutunut pitkään jatkuneen, julman kiusaamisen uhriksi koulussa. Pystyäkseen selviytymään arjestaan, Ben sekoittaa päiväunelmissaan kuvitteellisen pelimaailmansa ja todellisuuden.Eräänä päivänä, kun kiusaaminen ylittää Benin sietokyvyn rajan, on hänen ryhdyttävävastustamaan kiusaajiaan, vastustamaan heitä oikeassa, todellisessa maailmassa.

Nic Balthazar kuvaa elokuvassaan paitsi elokuvissa harvoin esitettyä pelimaailmaa, myös todelliselta vaikuttavasti Aspergerkehityshäiriötä potevan nuoren elämää.Hän esittää katsojalle, kuinka aspergerhenkilö kokee maailmansa mm. kuvaamalla tilanteita, joissa Benin hahmottama ja hänen kokemansa maailma välittyy katsojalle kaoottisuudessaan ja tilanteita, joissa hänen kaksi maailmaansa, todellisuus ja pelimaailma törmäävät toisiinsa.
 
Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 15-18 -vuotiaille lukioihin, ammatillisiin oppilaitoksiin ja rippikouluihin.
 
Ennen elokuvan katsomista kannattaa tutustua oppimateriaalin osioihin Asperger-autismi,  Tietokonepelit ja roolipelaaminen sekä Nettikiusaaminen.
 
Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta sekä teologi Mervi Ritokoski.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Nettiosoitteita oppimateriaalin tueksi:
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2008. Linkit on tarkistettu 30.6.2014.
 
 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ben X

(Ben X)

Ohjaaja: Nic Balthazar

Maa: Belgia,Hollanti Vuosi: 2008

Kesto: 90min Ikäraja: 12

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus

Näyttelijät:
Greg Timmermans, Laura Verlinden, Marijke Pinoy


Teini-ikäinen Ben pakenee kouluhelvettiä Archlord-verkkopeliin. Lukioihin, ammatillisiin oppilaitoksiin ja rippikouluihin suunniteltu oppimateriaali käsittelee muun muassa autismi-aspergeriä, tietokonepelejä,kiusaamista sekä uskontoa ja identiteettiä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa