Big Game

Elokuvakritiikki

Elokuvagenret ovat lähtöisin Hollywoodista, jossa ovat syntyneet muun muassa genret western, musikaali sekä kauhuelokuva. Myös muissa maissa on omia elokuvagenrejään kuten Japanissa esimerkiksi anime ja Suomessa tukkilaiselokuvat. Genre-elokuvat ovat joskus saaneet negatiivisen vastaanoton, johtuen kaavamaisuudestaan, joka on liitetty luovuuden puutteeseen ja populaarikulttuuriin. Vasta muutamina viime vuosikymmeninä populaaritaide ja genre-elokuvat ovat nousseet arvostukseen myös alan ammattilaisten keskuudessa.

Genre käsitteenä on käytännöllinen. Elokuvan tuottajien näkökulmasta se auttaa tekijöitä hahmottaa elokuvien kannattavuutta eli mitkä genret ovat milloinkin suosiossa. Elokuvan luokittelu johonkin genreen tuo elokuvalle tietynlaista julkisuutta sekä kriitikoiden on helpompi luonnehtia elokuvaa genren kautta ja suhtautua siihen tietyllä tavalla. Elokuva voidaan genren avulla myös luokitella myyntipaikoissa ymmärrettävästi asiakkaalle. 

Elokuvakritiikkiä eli elokuva-arvosteluja kirjoittavat yleensä alaan vihkiytyneet harrastajat ja ammattikriitikot. Usein kriitikot jakautuvat niihin, jotka arvostavat eri genre-elokuvia puhtaimmillaan ja toiset arvostavat eniten juuri niitä elokuvia, jotka rikkovat genrerajoja. Elokuvakritiikillä voi olla vaikutusta myös katsojalukuihin. Nykyään elokuvan menestymiseen saattaa vaikuttaa paljon myös sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu sekä tavallisten elokuvan katsojien ja harrastajien kommentit.

Elokuvakritiikki koostuu elokuvan kuvailusta, analysoinnista ja arvottamisesta. Elokuvaa voidaan tarkastella eri näkökulmista. Elokuvaa voidaan arvostella sen sanoman ja sanoman välittämisen keinojen kautta tai erilaisen kantaaottavuuden näkökulmasta. Elokuvan moraalia voidaan myös kritisoida eli sitä, miten elokuva ottaa kantaa politiikkaan, uskontoon tai väkivaltaan. Elokuvia voidaan arvioida myös sen mukaan, kuinka hyvin elokuvan näyttelijät suoriutuvat työstään. Elokuvaa voidaan arvioida myös rakenteen osalta. Yksi arvostelutapa on myös genrekritiikki, jossa elokuvaa arvioidaan oman genrensä edustajana.

Lue alla olevia elokuvakritiikkejä Big Game -elokuvasta.

 

 • Mitkä elokuvakritiikit olivat kirjoitettu erityisesti genrekritiikin näkökulmasta?
   
 • Tiivistä kritiikkien pääkohdat. Miten elokuvaa analysointiin ja arvotettiin?
   
 • Kirjoita elokuvasta oma elokuvakritiikkisi. Muista elokuvakritiikin kolme kohtaa eli kuvailu, analysointi ja arvottaminen.
   
 • Elokuvan Lappi on kuvattu Saksassa, tämä aiheutti paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kyseessä oli ohjaajan Jalmari Helanderin oma mielikuvituslappi. Kerro oma mielipiteesi elokuvan miljööstä.
   
 • Ovatko elokuva-arvostelusivut sinulle tuttuja? Tutustu muutaman tunnetun sivuston (Rotten tomatoes, IMDb, Episodi, Filmgoer, Film o Holic) toimintaan.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Big Game

(Big Game)

Ohjaaja: Jalmari Helander

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 90min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson, Felicity Huffman, Jim Broadbent, Victor Garber, Ted Levine


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa