Photo credit: Nick Wall / Copyright: © Bury Park Limited. All Rights Reserved.
Photo credit: Nick Wall / Copyright: © Bury Park Limited. All Rights Reserved.

Blinded by the Light

Äidinkielen yo-harjoituksia - lukutaito

Tehtävät sopivat erityisesti lukion ÄI9-kurssille ja lukutaidon ylioppilaskokeeseen valmistautumiseen. Jos tehtävä on kaksiosainen, vastaa molempiin osiin. Vastausta ei otsikoida.

Kaunokirjalliset ja muut fiktiiviset tekstit

1. Analysoi ja tulkitse Blinded by the Light -elokuvan päähenkilö Javed Khanin suhteita perheenjäseniinsä. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

2.

a. Erittele Blinded by the Light -elokuvassa kuvatun isä Malikin ja hänen poikansa Javedin ideologisia ristiriitoja. Vastauksen sopiva pituus on 2500 merkkiä.

b. Erittele Blinded by the Light -elokuvassa kuvattua opettajan ja opiskelijan välistä suhdetta. Vastauksen sopiva pituus on 2000 merkkiä.

3. Erittele Blinded by the Light -elokuvan konteksteja. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

4. Analysoi ja tulkitse kulttuureista syntyviä vaikutelmia Blinded by the Light -elokuvassa. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

5. Katso Blinded by the Light -elokuvan traileri. Analysoi trailerin rakennetta ja muita vaikuttamiskeinoja. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

Huom. Tehtävän 6 käsitteet eivät ole äidinkielen ja kirjallisuuden analyysin käsitteitä. Ne tulevat sosiaalipsykologiasta. Käsitteiden ilmentymisestä voi teettää myös muuta kuin lukutaidon tehtävän, johon käsitteiden ilmenemisen tarkastelu kuitenkin hyvin soveltuu. Lukutaidon tehtävän vastaustekniikka sopii käsittelyyn.

6. Perehdy kulttuurin muutosprosessiin liittyviin tutkija John Berryn akkulturaatioteorian käsitteisiin marginalisaatio, assimilaatio, separaatio ja integraatio. Tietoa saa esimerkiksi Wikipediasta ja Anniina Sommarhemin pro gradusta (2012). Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

  • Ketkä Blinded by the Light -elokuvan henkilöistä ilmentävät kutakin käsitteistä?
  • Millä tavoin oman kotikulttuurin ja enemmistökulttuurin yhteensovittaminen näkyvät Chadhan elokuvassa?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Blinded by the Light

(Blinded by the Light)

Ohjaaja: Gurinder Chadha Käsikirjoitus: Gurinder Chadha

Maa: Iso-Britannia Vuosi: 2019

Kesto: 115min Ikäraja: 12

Levittäjä: SF Studios

Näyttelijät:
Viveik Kalra, Kulvinder Ghir, Meera Ganatra, Nell Williams, Aaron Phagura, Hayley Atwell ja Dean-Charles Chapman


Bruce Springsteenin ajattomien kappaleiden musiikkiin ja sanoituksiin perustuva inspiroiva tarina rohkeudesta, rakkaudesta, toivosta, perheestä ja musiikin ainutlaatuisesta henkeä nostattavasta voimasta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa