Colorado Avenue

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: kieltolaki, 1918, siirtolaisuus, naisyrittäjät ja -johtajat

Synopsis: Colorado Avenue on kotimainen elokuva Amerikan siirtolaisista, sisällissodasta ja kieltolaista. Elokuva perustuu Lars Sundin Pohjanmaa-eepoksiin ”Colorado Avenue” ja ”Puodinpitäjän poika”.

Claes Olssonin ohjaama Colorado Avenue seuraa Hanna Östmanin (Birthe Wingren) ja hänen poikansa Oton (Peter Kanerva) elämänkulkua. Pikkutyttönä Hanna joutuu äitinsä (Ylva Ekblad) kanssa jättämään kotinsa Rödskäretillä, kun hänen isänsä hukkuu merellä. Hannasta tulee Smedsin talon pikkupiika. Hän säästää rahaa Amerikan matkaan, ja matkustaa vuonna 1893 USA:han 18-vuotiaana - vakaana päätöksenään ansaita omaisuuksia suuressa lännessä. Kymmenen vuoden kuluttua Hanna palaa kahden lapsensa kanssa kotikyläänsä Siklaxiin, Pohjanmaalle. Tästä saa alkunsa elokuvan tarina.
 
Amerikan dollareilla Hanna ostaa kivisen pellon ja rakentaa sille maalaiskaupan. Puodista tulee vähitellen kylän keskus, ja kyläläiset alkavat arvostaa uutteraa "Dollari-Hannaa". Itsenäistymisen ja sisällissodan jälkeen, kieltolain astuttua voimaan 1919, Hannan poika Otto aloittaa uransa yrittäjänä. Ja pian hänestä tulee viinan salakuljettajien "kanisterikuningas". Dollari-Hanna kokee joutuvansa poikansa vuoksi taas häpeään. Hän ei voi antaa anteeksi Otolle sitä, että tämä valitsi rikoksen tien. Muita tapahtumien kannalta keskeisiä henkilöitä ovat kunnanjohtaja Johannes Smeds (Nicke Lignell) ja 
hänen poikansa Erik (André Wickström) sekä Gustav (Guy Rosenholm), Oton apuri Dåhli-Johan (Pekka Strang) ja lääninetsivä Hoxell (Peter Snickars), joka kuumeisesti yrittää saada Oton satimeen salakuljetuksesta. (Lähde: http://www.finnkino.fi/movie/1550/)
 
Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin ja soveltuu esim. ruotsin kielen, äidinkielen, historian sekä yritys- ja työelämätiedon opetukseen.
 
Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja viestinnän opettaja Marjaana Mitikka.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Colorado Avenue

(Colorado Avenue)

Ohjaaja: Claes Olsson

Maa: Suomi Vuosi: 2007

Kesto: 120min Ikäraja: 12

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland Oy

Näyttelijät:
Birthe Wingren, Nicke Lignell, Peter Kanerva, Irina Björklund, André Wikström, Pekka Strang.


Kirjailija Lars Sundin Pohjanmaa-eepokset ”Colorado Avenue” (1991) ja \"Puodinpitäjän poika\" (1997) ovat huikeita kertomuksia. Niissä peilautuu kuvitteellisen Siklaxin kylän ja kyläyhteisön kautta Pohjanmaan historia Amerikkaan muuttajien ajoista pirtun salakuljettajiin ja kieltolakiin. Elokuvaan on oppimateriaali lukioikäisille ja ammatillisille oppilaitoksille.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa