Crash

Draaman keinoin

Valitse elokuvasta kohtaus.

a) Vaihda esim. henkilöiden rotua, kielitaitoa, varallisuutta, yhteiskunnallista asemaa, asennetta, sukupuolta jne., samalla koko tarina muuttuu. Tehkää samasta tilanteesta eri versioita, joita toteutatte draaman keinoin.

Mieti

  • Miten muutokset vaikuttivat tapahtumien kulkuun.
  • Miksi näin tapahtui.

b) Vaihda yhteiskuntaa tapahtumat sijoittuvat Suomeen. Miten se muuttaisi tarinaa. Vertaile suomalaista yhteiskuntaa ja amerikkalaista yhteiskuntaa rotukysymysten, kielitaidon, varallisuuden, yhteiskunnallisen eriarvoisuuden näkökulmasta sekä aseisiin liittyvien säädösten ja asenteiden valossa.

c) Muuta henkilöiden taitoja, osaamista ammattilaisena ja asennetta asiakastilanteessa.

Esimerkkejä:

  • Entä jos esim. epäluulo, välinpitämättömyys ja katkeruus eivät olisi ohjanneet näyttelijä Matt Dillonin esittämän poliisi Ryan:in toimintaa palvelun tuottajana ja toisaalta yksityiselämässään asiakkaana.
  • Entä jos esim. Shaun Thoubin esittämä Farhad-kauppiaalla ei olisi ollut taitojen puutetta ja osaamattomuutta hän olisi osannut kieltä ja tuntenut omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan tehdessään sopimuksia.
  • Keksi itse lisää ja pohdi mitä tunteita, kokemuksia ja osaamista keneenkin liität ja mieti miten käsitykset/kokemukset saattoivat vaikuttaa tilanteiden syntyyn?

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Crash

(Crash)

Ohjaaja: Paul Haggis

Maa: USA / Saksa Vuosi: 2005

Kesto: 114min Ikäraja: 12

Levittäjä: Scanbox Entertainment Finland Oy

Näyttelijät:
Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Jennifer Esposito, William Fichtner, Brendan Fraser, Thandie Newton, Ryan Phillippe, Terrence Howard, Chris \\\"Ludacris\\\" Bridges, Larenz Tate, Michael Penã


Enkelten kaupungin ulkokultaisen pinnan alla ihmiset elävät pelkojensa ja ennakkoluulojensa orjina. Mitä enemmän asukkaat yrittävät lukita talojaan ja tunteitaan, sitä kohtalokkaammin seurauksin he törmäävät toisiinsa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa