Den nya människan (Uusi ihminen)

Inledning

Drama

Regi: Klaus Härö

Manus: Kjell Sundstedt

Foto: Jarkko T. Laine

Musik: Michael Galasso

I rollerna: Julia Högberg, Maria Lundqvist, Lo Kauppi, Ellen Mattson, Anna Littorin, Ann-Sofie Nurmi, Nadja Mirmiran, Christoffer Svensson

Skolbiomaterialet är avsett för högstadiet och gymnasiet.

Teman: fattigdom, kvinnans ställning, eugenik, mänskliga rättigheter, makt, samhällsideal

Synopsis: Filmen Den nya människan utspelar sig i Sverige år 1951. Den 17-åriga Gertrud lever i en fattig familj med sin far och sina sju småsyskon. De kommunala myndigheterna är missnöjda med faderns sätt att ta hand om hemmet efter hustruns död. Barnen blir omhändertagna och placeras i fosterhem. Gertrud, som är äldst, är för gammal för att bli fosterbarn och kommunen vill bli av med henne.

Myndigheterna beslutar att Gertrud ska placeras på Odenslund, ett arbetshem för unga kvinnor. Där får Gertrud vänner bland de andra flickorna och genom dem lär hon sig snabbt vad som gäller på anstalten. Biljetten ut i friheten är sterilisering, ”slakten” såsom flickorna kallar det med sin svarta humor. Gertrud är beredd att gå med på det, eftersom hon vill ut till vilket pris som helst.

Odenslund har en ny vaktmästare, unge Axel. Gertrud blir förälskad i honom och det uppstår en förbjuden kärlek mellan dem. Efter en tid märker Gertrud att hon är med barn. Gertrud drömmer om äktenskap och ett liv tillsammans med Axel och barnet. Gertrud inser att den enda vägen ut från anstalten är abort och sterilisering. Hon söker hjälp hos Axel, men han viker undan för ansvaret.

Gertrud kämpar nu för sitt barns liv. Hon meddelar anstaltsledningen att hon inte längre är villig att bli steriliserad och får höra att ingreppet kan göras trots att hon ångrar beslutet. Gertrud förstår att det nu finns ett enda sätt att komma ut från anstalten: på sinnessjukhusen görs inga steriliseringar av den enkla anledningen att ingen släpps ut från sjukhusen. Därför spelar Gertrud sinnessjuk inför anstaltsläkaren och förpassas raka vägen till sinnessjukhuset. I hennes mage växer hennes och Axels barn. Gertrud har lyckats lura systemet, men till priset av sitt eget liv. Gertrud släpptes ut från vårdinrättningen först 1979.

Filmens berättelse baserar sig på förhållanden som var verklighet i Sverige och i Finland på 1950-talet.

Materialet har tagits fram av klassläraren Tuula Niiniranta och bildkonstläraren Päivi Seiskari. Läromaterialet har översatts av Pia Hansson. Materialet har producerats av Skolbio.

 

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 10.7.2014.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Uusi ihminen

(Den Nya Människan)

Ohjaaja: Klaus Härö

Maa: Ruotsi/Suomi Vuosi: 2007

Kesto: 100min Ikäraja: 12

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland Oy


Esivalta päättää, että Gertrud sijoitetaan nuorten naisten työkotiin, Odenslundiin. Siellä Gertrud ystävystyy toisten tyttöjen kanssa ja oppii pian heidän avullaan talon tavat. Lippu vapauteen työkodista on sterilointi.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa