Diktaattori

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Charlie Chaplin, kriittinen elokuva

Synopsis: Diktaattori on Charlie Chaplinin muotokuva Adolf Hitleristä ja kriittinen kommentti 1930-luvun lopulla vallinneeseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Elokuvassa kuljetetaan rinnakkain Tomaniaa hallitsevan diktaattorin Adenoid Hynkelin ja juutalaisen parturin tarinoita – Chaplin itse esittää molempia. Parturi kohtaa Hynkelin mielivaltaisen politiikan kotighetossaan sodasta palattuaan. Hänen lähipiirinsä, muiden muassa sodan ajalta peräisin oleva tuttava Schulz (Gardiner) ja naisystävä Hannah (Goddard), asettuu suoraan vastustamaan Hynkelin toimia. Parturikin on vastarintaliikkeessä mukana, mutta tuntuu ennemminkin ajautuvan tapahtumasta ja sattumasta toiseen kuin aktiivisesti vaikuttavan niihin. Lopulta hän päätyy Schulzin kanssa keskitysleirille. Hynkelin toimet käyvät yhä suuruudenhullummiksi: hän lähtee hyökkäämään Itävaltioon ja pyrkii näin aloittamaan maailmansodan. Sattuman myötä kovasti samannäköiset Hynkel ja parturi sekoitetaan toisiinsa. Leiriltä paennut parturi päätyy Hynkelin sijasta pitämään tärkeää puhetta suurille kansanjoukoille – ja Hynkelin taustajoukkojen suunnittelema puhe kääntyy demokratian puolustukseksi.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläkouluun ja lukioon.
 
Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Minna Hautaniemi. Lähteinä on käytetty elokuvan maahantuojan lehdistömateriaalia (2003) ja Peter von Baghin artikkelia "Diktaattori" teoksessa Elämää suuremmat elokuvat (Otava, 1989). 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 17.7.2015.
 

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Diktaattori

(The Great Dictator)

Ohjaaja: Charles Chaplin

Maa: USA Vuosi: 1940

Kesto: 120min Ikäraja: 7

Levittäjä: Kamras Film Group

Näyttelijät:
Charles Chaplin, Paulette Goddard, Reginald Gardiner


Charles Chaplinin mustavalkoinen äänielokuva. Diktaattori on elokuvahistorian klassikko ja yksi parhaista sodanvastaisista elokuvista.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa