Ella Bella Bingo

Elokuvan sanoma

Elokuva keskittyy tarkastelemaan monisyisesti lasten ystävyyssuhteita ja läheisiin suhteisiin linkittyviä tunteita. Mustasukkaisuus, kateus ja oma asiaton käytös nousevat esiin elokuvassa, jossa onnistutaan tavoittamaan ystävyyssuhteissa kipeinäkin nousevia teemoja esiin lapsen arjen näkökulmasta. Elokuva tuo myös hyvin esiin, miten ystävyyssuhteessaan loukatuksi koettu osapuoli käyttäytyy.

Kun Ella huomaa parhaan ystävänsä viihtyvän hyvin myös Jonin seurassa, hän kokee asemansa Henrin parhaana ystävänä uhatuksi. Ensiksi Ella liittyy poikien miekkailuleikkiin kysymättä heiltä leikin juonesta tai mukaan pääsemisestä. Hänen vauhdikkuutensa lopettaa leikin lyhyeen jättäen pojat hieman hämmentyneeseen olotilaan ja etenkin Henri on surullinen mukavasti alkaneen päivän saamasta käänteestä.

Mustasukkaisuus saa Ellan käyttäytymään päinvastoin kuin hyvä ystävä toimisi. Hän uhkailee, kiristää ja pyrkii tekemään Henrin puolesta päätöksiä. Elokuvassa todetaan, ettei ihmistä voi omistaa eikä toisen puolesta voi päättää esimerkiksi siitä, kenen kanssa leikkii.

Henri ja Joni eivät tarkoituksellisesti loukkaa Ellaa, mutta Ella pahastuu tajutessaan, että Henrillä on hauskaa myös Jonin kanssa. Aina ystävyyssuhteissa ei tulla ajatelleeksi toisen tunteita. Henri unohtaa pyytää Ellaa mukaan leikkiin, sillä on niin viehättänyt Jonin pyörästä ja Ella puolestaan loukkaa Henriä ja Jonia sanoin kokiessaan jäävänsä heidän leikeistä syrjään. Ella myös sanoo, että innostui sirkuksesta niin paljon, että oli huono ystävä.

Elokuva rohkaiseekin pohtimaan, miten ystävyyssuhteissa huomioidaan toisen tunteet, kiinnostuksen kohteet ja tarpeet. Lisäksi se antaa tarttumapintaa siihen, miten oma itsekäs käyttäytyminen saattaa muuntaa ystävyyttä. Kun paras ystävä on tehnyt pahaa, se tuntuu siltä kuin hirviö olisi syönyt sydämen, elokuvassa sanotaan.

Lastenelokuville tyypillisesti vaikeuksien selvittäminen yhteisvoimin purkaa henkilöhahmojen välisiä jännitteitä. Henrin katoaminen muodostaa yhteisen ongelmatilanteen ja vaikeuksien ratkaiseminen yhdessä lähentää Ellaa ja Jonia, olkoonkin että he ryhtyvät etsimään Henriä kilpaillen siitä, kumpi onnistuu tehtävässä parhaiten. Keskinäinen avunanto ja toiseen tutustuminen auttaa Ellaa ymmärtämään, että myös Joni voi olla Henrin ystävä; Henri ja Joni voivat jakaa keskenään ehkä erilaisia asioita kuin mitä hän ja Henri.

Elokuva opastaa oivaltamaan, että yhtä aikaa voidaan olla useamman kaveri ja kunkin ystävän kanssa saatetaan tehdä hieman erilaisia asioita – meissä kaikissa on monia puolia ja ne ilmentyvät sosiaalisissa suhteissamme eri tavoin.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ella Bella Bingo

(Ella Bella Bingo)

Ohjaaja: Atle Solberg Blakseth, Frank Mosvold

Maa: Norja Vuosi: 2019

Kesto: 80min

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Suomenkielisen dubbauksen rooleissa: Seera Alexander, Vilppu Uusitalo, Alek Perez-Lahtinen, Jarmo Koski, Sasu Moilanen, Katja Aakkula, Tuukka Leppänen, Juha Hippi Ohjaava äänittäjä: Tiina Juntunen


Ella Bella ja hänen paras ystävänsä Henri valmistelevat koko naapurustolle sirkusesitystä, jonka yllätysnumerona on jännittävä taikatemppu. Mutta kun lähistölle muuttaa uusi poika Joni, kaikki muuttuu. Henri ihailee uutta tulokasta ja hänen hienoja tavaroitaan, ja Ella huomaa jäävänsä ulkopuoliseksi. Kun Ella pyytää Henriä valitsemaan kuka hänen paras kaverinsa on, Henri karkaa eikä häntä löydy mistään. Nyt Ellan on tehtävä yhteistyötä Jonin kanssa löytääkseen Henrin, pelastaakseen sirkusesityksen ja ennen kaikkea heidän ystävyytensä. Ella Bella Bingo on lämmin ja hauska koko perheen elokuva, joka on täynnä vauhtia ja jolla on tärkeä sanoma. Polkupyöräseikkailun lomassa kolme kaverusta huomaa, miten taianomaista ystävyys voi olla.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa