Kuva: Sami Kuokkanen /Elokuvayhtiö Aamu
Kuva: Sami Kuokkanen /Elokuvayhtiö Aamu

Ensilumi

Opettajalle

Ensilumi-elokuvan oppimateriaali on suunnattu yläkouluryhmien kanssa käytettäväksi. Oppimateriaali on suunniteltu käytettäväksi erityisesti äidinkielen ja kirjallisuuden, yhteiskuntaopin ja historian sekä kuvataiteen oppiaineissa.

Oppimateriaalin kahdessa ensimmäisessä osassa painottuu itse Ensilumi-elokuvan tutkiminen, ja kolmessa jälkimmäisessä puolestaan laajempien ilmiöiden tutkiminen elokuvan kautta. Tehtävien tavoitteena on tutkia elokuvan eri elementtejä ja rakennetta (1, 2), pohtia elokuvan kautta selviytymistä kriisitilanteissa ja tunteiden ilmaisua (3) sekä yhteiskunnan vaikutuksia yksilön elämään ja yhteisöjen toimintaan (4, 5).

Oppimateriaali on jaettu seuraaviin osiin:

  1. Virittäytyminen - ennen elokuvan katsomista
  2. Henkilöhahmot, miljöö ja juoni
  3. Kriisi ja tunteet elokuvassa
  4. Yhteisö, yksilö ja yhteiskunnan rakenteet

Huomioitavaa opettajalle: Elokuvassa käsitellään turvapaikanhakuprosessia ja sen aiheuttamia turvattomuuden ja ahdistuksen tunteita. Elokuvaan sisältyy muun muassa kohtaus, jossa oppilas haetaan koulusta vastaanottokeskukseen kesken oppituntia. Oppimateriaalin viimeisessä osuudessa käsitellään Suomen tämänhetkistä kansainvälistä suojelua koskevaa lainsäädäntöä.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ensilumi

Ohjaaja: Hamy Ramezan

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 82min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Aran-Sina Keshvari, Kimiya Eskandari, Vilho Rönkkönen, Laura Birn, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Muhammed Cangore


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa