Säilöttyjä unelmia (2012). Oktober Oy.
Säilöttyjä unelmia (2012). Oktober Oy.

Ohjeita ensimmäiselle elokuvateatterivierailulle

Kun pienten lasten kanssa käydään katsomassa elokuvia, on kiinnitettävä erityistä huomiota elokuvan valintaan. Esimerkiksi elokuvan ikäraja kertoo vain elokuvan mahdollisesta haitallisesta sisällöstä; alhaisen ikärajankaan elokuva välttämättä tematiikaltaan sovellu kaikenikäisille. Kannattaa siis pohtia, sopiiko elokuva juuri oman ryhmäsi lapsille. Lisää tietoa ikärajaperusteista saat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön (MEKU) Ikärajat-sivustolta. Elokuviin voi tutustua etukäteen esimerkiksi trailerien, Koulukinon oppimateriaalien ja ikärajatietokannan avulla. Mikäli mahdollista, katso koko elokuva etukäteen. Tietoa elokuvien sisällöistä saat myös Koulukinon tuottamasta Media-avain -palvelusta, jossa elokuvia arvioidaan kasvatuksen ja myönteisten sisältöjen näkökulmasta.

Ennen elokuvan katsomista voi lasten kanssa keskustella elokuvista yleisesti. Mitä elokuvia olette nähneet? Onko niissä piirroshahmoja vai ovatko ne olleet näyteltyjä elokuvia? Mitkä ovat suosikkielokuvianne? Voitte pohtia myös, ovatko elokuvien tapahtumat totta vai tarua.

Erilaisten tunteiden kokeminen on keskeinen osa elokuvankatsomiskokemusta. Keskustelkaa siis etukäteen myös, miltä elokuvissa voi tuntua: mitkä asiat voivat naurattaa, itkettää tai jännittää, jopa pelottaa. Pohtikaa yhdessä, millaiset asiat saavat teidät surulliseksi, vihaiseksi, kateelliseksi, onnelliseksi, iloiseksi, pirteäksi jne.

Ennen elokuvateatteriretkeä kannattaa käydä läpi, mitä elokuvissa tulee tapahtumaan:

  • Ensin käydään ostamassa elokuvalippu ja etsitään oikea teatterisali. Vahtimestari tarkistaa lipun ja ohjaa oikeaan katsomoon.
  • Lippuun on merkitty penkkirivin ja oman istumapaikan numero. Jokaisella on oma istumapaikkansa, jotta on helpompi rauhoittua katsomaan elokuvaa.
  • Elokuvateatterissa on suuri valkokangas, johon elokuvia heijastetaan. Ennen varsinaisen elokuvan alkua valkokankaalle voidaan heijastaa lyhyitä mainoselokuvia.
  • Kun varsinainen elokuva alkaa, valot esityssalista ja katsomosta sammuvat, jotta elokuva näkyisi valkokankaalta mahdollisimman hyvin.
  • Elokuva päättyy lopputeksteihin, joissa kerrotaan, ketkä kaikki ovat osallistuneet elokuvan tekemiseen.

Elokuvateatteriin voi olla etukäteen yhteydessä ja pyytää elokuvaesityksen ajaksi katsomoon hieman valoa tai äänenvoimakkuutta pienille lapsille sopivaksi. Useissa elokuvateattereissa on myös tarjolla istuinkorokkeita pienille katsojille.

 

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa