God's Own Country

Kasvutarina

God’s Own Country on draamaelokuva. Elokuvan keskiössä on päähenkilön Johnin kasvutarina (kehityskertomus), joka on samalla eräänlainen matka aikuisuuteen.

Tutustukaa seuraavaan Koulukinon määritelmään kehityskertomuksesta, ja käykää sitten läpi tähän liittyvät kysymykset.

Kehityskertomus ja kasvutarina ovat usein käytettyjä määritelmiä, kun puhutaan elokuvien ja romaanien ja muiden tarinoiden henkilöiden/hahmojen kasvusta ja kehityksestä tarinan aikana. Kirjastoista löytyy satoja romaaneja, joiden asiasana- tai aihelistalta löytyy määritelmä kehitysromaani. Elokuvia määritetään usein myös termeillä kasvutarina tai kehityskertomus. Mutta mikä on kehityskertomus?

Yleensä kehityskertomuksesta on löydettävissä ainakin seuraavat kolme aspektia:

  • Juoni esittelee ihmisen tien lapsuudesta nuoruusvuosiin ajoittuvien konfliktien kautta aikuisuuteen ja yhteisön jäseneksi.
  • Kehitysromaanissa on sosiaalinen ja biografinen kerronnan taso.
  • Päähenkilön sisäinen konflikti, joka voi olla luonteeltaan hyvinkin erilainen, esim. filosofinen tai poliittinen, on tarinan etenemisen kannalta keskeinen.

(Lähde: Koulukino)

  • Mitkä asiat tai piirteet tekevät elokuvasta juuri kasvutarinan?
  • Miten John kehittyy elokuvan aikana? Minkälainen ihminen hän on elokuvan alussa ja elokuvan lopussa?
  • Mitkä kohtaamiset/tilanteet muuttavat Johnia ihmisenä? Nouseeko esille joku tietty kohtaus ylitse muiden?
  • Miten John ja Gheorghe eroavat toisistaan ihmisinä? Entä löytyykö heistä yhteisiä piirteitä? Minkälaiset piirteet määrittelevät Gheorghea, entäpä Johnia? Miten Gheorghe kohtelee Johnia, verrattuna vaikka Johnin isään ja isoäitiin?
  • Pohtikaa, mitkä tilanteet tai kohtaamiset ovat muuttaneet teitä ihmisinä. Minkälaisesta tilanteesta tai kohtaamisesta on ollut kyse, keitä tilanteessa on ollut osallisena? Mitä tilanteesta on seurannut?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

God's Own Country

Ohjaaja: Francis Lee

Maa: Iso-Britannia Vuosi: 2016

Kesto: 105min Ikäraja: 12

Levittäjä: Atlantic Film

Näyttelijät:
Josh O'Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones, Ian Hart


John työskentelee pitkää päivää perheensä maatilalla Pohjois-Englannissa. Kun romanialainen työntekijä Gheorghe tulee tilalle apumieheksi, joutuu John kohtaamaan kokonaan uusia tunteita.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa