Kuva: Hanna-Maria Grönlund
Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen

Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat ja niiden henkilöhahmot

1. Keskustellaan Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoista

  • Kuka on kirjoittanut kirjat Heinähatusta ja Vilttitossusta?
    Voitte lukea yhdessä tiivistelmän Sinikka ja Tiina Nopolasta.
  • Kuinka moni on lukenut Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoja? Mikä kirjoista on teille mieluisin? Kuka on kuvittanut kirjat? Mitä muita kirjoja Nopolat ovat kirjoittaneet? (Tiivistelmästä löytyy myös luettelo Heinähatusta ja Vilttitossusta kertovista kirjoista sekä muista Nopolan sisarusten yhteisistä kirjoista.)
  • Oletteko nähneet aiemmat elokuvat Heinähatusta ja Vilttitossusta? Mistä lukemastanne Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasta tulisi mielestänne seuraava hyvä elokuva?

2. Tehtävä elokuvan katseluun
Samalla kun katsotte elokuvaa Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen, kiinnittäkää huomiota asioihin, joita elokuvan päähenkilöistä, Heinähatusta ja Vilttitossusta kerrotaan. Painakaa mieleenne, millaisia tytöt ovat ovat luonteeltaan? Miltä he näyttävät? Miten he ovat pukeutuneet elokuvassa? Miten he käyttäytyvät? Miten he eroavat toisistaan?
Palatkaa tehtävään elokuvan katselun jälkeen.

Elokuvan katselun jälkeen

3. a. Palatkaa tehtävään ennen elokuvan katselua. (= 2. Tehtävä elokuvan katseluun.)

  • Millaisia vastauksia löysitte kysymyksiin? Millaisia asioita osaatte kertoa elokuvan perusteella Heinähatusta ja Vilttitossusta? Onko sisaruksissa keskenään mitään samanlaista?

3. b. Emelia Levy, Heinähattu ja Matilda Pirttikangas, Vilttitossu vertailevat itseään roolihahmoihinsa Koululainen-lehden haastattelussa. Emelia kertoo, että hän ja Heinähattu ovat ystävällisiä, pirteitä ja rentoja. Toisin kuin Heinähattu, hän inhoaa mekkoja eikä käy koulua aivan ekaluokkalaisen innolla. Matilda kertoo, että hän ja Vilttitossu ovat siinä suhteessa samanlaisia, että he riehuvat kokoajan. (lähde: Koululainen.fi)

  • Onko teissä samanlaisia luonteenpiirteitä kuin Heinähatussa tai Vilttitossussa? Kumpaa sisaruksista haluaisitte näytellä?

3. c. Keitä muita roolihenkilöitä elokuvassa esiintyy? Muistatteko heidän nimensä? Etsikää sanasokkelosta elokuvan tärkeimpien henkilöiden nimet.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen

Ohjaaja: Lenka Hellstedt

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 75min

Levittäjä: SF Studios

Näyttelijät:
Emelia Levy (Heinähattu), Matilda Pirttikangas (Vilttitossu), Niina Lahtinen (Hanna), Joonas Nordman (Matti), Janne Kataja (Isonapa), Lari Halme (Rillirousku), Pirjo Heikkilä (Helga Alibullen), Krisse Salminen (Halise Alibullen), Aksa Korttila (opettaja Annukka)


Sinikka ja Tiina Nopolan suositun kirjasarjan Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -kirjaan perustuva värikäs lastenelokuva.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa