Kuva: Hanna-Maria Grönlund / Copyrigt: © Yellow Film & TV
Kuva: Hanna-Maria Grönlund / Copyrigt: © Yellow Film & TV

Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen

Koulumuistoja

Elokuvassa Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen aikuiset muistelevat vuorollaan omia kouluaikojaan.

Isonapa kertoo sekä omia että oman isovanhempansa koulumuistoja: jos myöhästyi, joutui nurkkaan ja jos puhui tunnilla äänekkäästi, piti mennä jälki-istuntoon lauantaisin. Isoisän kouluaikoina tuli tukkapöllyä ja sai karttakepillä sormille rangaistukseksi.

Rillirouskulla oli kertomansa mukaan kouluaikana kiinniottotilanteet hallinnassa.

Isä-Matti muistelee vieläkin murheellisena, kuinka opettaja antoi oppilaille tehtäväksi piirtää kaupanmyyjän. Isä piirsi myyjän ison paperin alareunaan, mutta opettaja suuttui ja huusi, että tässä luokassa ei noin pieniä kaupanmyyjiä piirretä.

Helga kertoi olleensa 9-vuotiaana hetken opettajan sijaisena, kun opettaja kävi hakemassa kaupasta nimipäiväviinerit. Luokkatoverit villiintyivät täysin, kun Helga antoi heille ohjeen kirjoittaa päivästä hämähäkkinä. (Tämä kertomus on alunperin kirjailija Sinikka Nopolan surullinen muisto omasta lapsuudestaan, jossa opettaja vielä kaupasta palattuaan nöyryytti Sinikkaa moittimalla häntä huonoksi sijaiseksi.) Lähde: iltalehti.fi

1. Millaisia ovat teidän kamalimmat koulumuistonne? Millaisia ovat hauskimmat koulumuistonne? Kirjoittakaa ja kertokaa muistoistanne toisillenne.

2. Haastatelkaa omia vanhempianne ja isovanhempianne. Kysykää heidän ikävistä ja hauskoista koulumuistoistaan.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen

Ohjaaja: Lenka Hellstedt

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 75min

Levittäjä: SF Studios

Näyttelijät:
Emelia Levy (Heinähattu), Matilda Pirttikangas (Vilttitossu), Niina Lahtinen (Hanna), Joonas Nordman (Matti), Janne Kataja (Isonapa), Lari Halme (Rillirousku), Pirjo Heikkilä (Helga Alibullen), Krisse Salminen (Halise Alibullen), Aksa Korttila (opettaja Annukka)


Sinikka ja Tiina Nopolan suositun kirjasarjan Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -kirjaan perustuva värikäs lastenelokuva.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa