Hitchcock

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: psykoanalyysi, jännitys, elämäkertaelokuva, auteur, Hitchcock

Pääosissa: Anthony Hopkins (Hitchcock), Helen Mirren (Alma Reville), Scarlett Johansson (Janet Leigh), James D’Arcy (Anthony Perkins), Danny Huston (Whitfield Cook).

Synopsis

Tunnettu elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock on 1950-60-lukujen taitteessa elokuvaurallaan välivaiheessa: hän on luonut joukon elokuvia, jotka ovat lanseeranneet hänet Hollywood-ohjaajien kärkikaartiin. Hänellä on myös oma TV-sarja, Alfred Hitchcock esittää, jossa hän toimii kauhutarinoiden kokoonkurojana ja esittelijänä. Suhde häntä elokuvan teossa alusta alkaen suuresti avustaneeseen käsikirjoittajavaimoon Alma Revilleen on koetuksella.

Hitchcock alkaa työstää toisentyylistä elokuvaa: sofistikoituneen jännityksen sijaan on nyt tarjolla tositarinasta kirjan kirjoittaneen Robert Blochin kertomus sarjamurhaajasta. Paramount-studion tuottajat pitävät aihetta liian riskaabelina ja erilaisena verrattuna Hitchcockin aiempiin menestyselokuviin, joten Hitchcock alkaa tehdä elokuvaa osittain omarahoitteisesti. Syntyy elokuvakauhun merkkiteos, Psyko, joka saa hyvän vastaanoton aikalaisyleisön parissa.

Elokuva perustuu tositapahtumiin ja Stephen Rebellon kirjaan Alfred Hitchcock and the Making of Psycho.

Oppimateriaali on tehty toisen asteen oppilaitoksiin. Osa tehtävistä on ohjaajan harkinnan mukaan valinnaisia esim. lukiossa psykologian kursseja valinneille.

Oppimateriaalin teemat: Hitchcock ohjaajana, auteur elokuvahistoriassa, biopic-elokuvat, jännityksen rakentaminen elokuvassa, elokuvamusiikki, tähteys ja näyttelijävalinnat elokuvassa, psykoanalyysi elokuvassa.

Oppimateriaalin on laatinut MA Eija Niskanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Lisämateriaalia ja lähteitä:

  • Slavoj Zizek: A Pervert’s Guide to Cinema, TV-sarja (esitetty Teemalla)
  • James Naremore: Filmguide to Psycho, Indiana, 1973
  • Philip J. Skerry: Psycho in the Shower. The History of Cinema’s Most Famous Scene. New York, NY, 2009.

 

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 18.7.2013.

 

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Hitchcock

(Hitchcock)

Ohjaaja: Sacha Gervasi

Vuosi: 2013

Kesto: 99min Ikäraja: 7

Levittäjä: SF Film Oy

Näyttelijät:
Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johan


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa