Hotelli Ruanda

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: lähihistoria, ihmisyys, kansanmurha, Ruanda

Synopsis: Keskiafrikkalaisessa Ruandassa tapahtui kymmenen vuotta sitten järjestelmällinen kansanmurha. Hotelli Ruanda kertoo tosi tarinan Paul Rusesabaginasta (Don Cheadle), ruandalaisesta hotellinjohtajasta, joka rohkeudellaan ja viekkaudellaan pelasti perheensä ja yli 1200 ihmistä joutumasta hutujen johtaman kansanmurhan uhriksi.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin ovat laatineet äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Sari Kuusniemi ja uskonnon ja psykologian lehtori Laura Paljakka Martinlaakson lukiosta. 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 

"Desimointi tarkoittaa joka kymmenennen kansalaisen tappamista, ja vuoden 1994 keväällä ja alkukesällä Ruandan tasavallan asukkaat desimoitiin ohjelmoidusti joukkomurhaamalla. Vaikka surmatapa oli alkeellinen - kaikki tapahtui hämmästyttävän äkkiä: alkuperäisestä noin seitsemän ja puolen miljoonan väestöstä suunnilleen kahdeksansataatuhatta tapettiin vain sadassa päivässä. Ruandalaiset puhuvat usein miljoonasta kuolleesta, ja he saattavat olla oikeassa. Ruandassa ruumiita kasautui lähes kolme kertaa niin nopeasti kuin juutalaisvainojen aikaan. Ruandan kansanmurha oli tehokkain massamurha Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien jälkeen."

Yllä oleva katkelma on Philip Gourevitchin kirjasta Huomenna meidät ja perheemme tapetaan. Amerikkalainen New Yorker -lehden toimittaja Philip Gourevitch matkusti Ruandaan pian vuoden 1994 kansanmurhan jälkeen. Hän haastatteli ruandalaisia ihmisiä ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan. Kirja on mielenkiintoisen lukukokemuksen lisäksi hyvä tietolähde opettajalle Ruandan tapahtumista. 
Lisätietoa saat esim. seuraavista osoitteista: 
 

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2004. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Hotelli Ruanda

(Hotel Rwanda)

Ohjaaja: Terry George

Maa: USA Vuosi: 2005

Kesto: 124min Ikäraja: 16

Levittäjä: Scanbox Finland Oy

Näyttelijät:
Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix


Hotellinjohtaja Paul Rusesabaginan rohkea toiminta pelastaa yli 1200 ruandalaista joutumasta kansanmurhan uhriksi. Oppimateriaali lukioikäisille.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa