Huippujengi Himalajalla

Luottamus

Yksi elokuvan avainsana on luottamus – juuri luottamusta Frost painottaa lähtiessään matkaan herra Linkin kanssa.

1. Luottamusjanat
Käykää keskustelua luottamuksesta janojen avulla niin, että janan toisessa päässä on kyllä ja toisessa ei.

  • Kannattiko Linkin luottaa Frostiin? Miksi ja miksi ei?    
  • Voiko itsekkääseen henkilöön kuten Frostiin luottaa? Mitä itsekkyys on?
  • Voiko tuntemattomaan henkilöön luottaa?
  • Kannattiko Frostin luottaa Lord Piggot-Duncebyhin?
  • Luotatko kaveriin, joka on valehdellut sinulle?
  • Luotatko kaveriin, josta kuulet ikävän juorun?
  • Luotatko kaveriin, joka tulee aina myöhässä tapaamiseen?

2. Luottamusleikkejä

Opetushallituksen seksuaalikasvatuksen sivuilta löytyvässä luottamusharjoituksessa kokeillaan sokon kuljettamista.

Käsien tunnistus

Ryhmä asettuu kahteen sisäkkäiseen rinkiin niin, että molemmissa ringeissä on yhtä monta osallistujaa.

Sisempi rinki istuu silmät kiinni. Ulompi rinki liikkuu ympyrässä sen verran, että sisempi rinki ei tiedä, kuka kunkin edessä on. Ulompi rinki antaa kätensä sisemmän ringin tunnusteltavaksi – tästä tulee oma pari. Kun henkilö on tutkinut kättä tarpeeksi, hän päästää siitä irti.

Sitten ulompi rinki liikkuu uudestaan ja antaa kätensä vuoron perään sisärinkiläisten tunnusteltavaksi. Tarkoituksena on, että sisärinkiläinen tunnistaa parinsa käden. (Tämä on muuten yllättävän helppoa.) Jos käsi on väärä, hän päästää siitä irti, mutta jos se on oikea, hän puristaa sitä. Parinsa löytäneet avaavat silmänsä ja poistuvat ringistä.
 

3. Luottamuksen kehä

Monessa luokassa on käytössä luottamuksen kehä, jonka avulla opettaja pystyy keskustelemaan oppilaiden kanssa siitä, millaisin kriteerein arvioi näiden luotettavuutta. Kehä on visuaalinen työkalu opettajan luottamuksen asteen näyttämiselle. Kehän kriteerit on selvitettävä oppilaille tarkasti ja niitä on aika ajoin kerrattava.

Asiaa selventää oppilaille yleensä entisestään se, kun puhutaan ”omasta sisäisestä luottamuksen kehästä”. Jokainen luottaa joihinkin enemmän kuin toisiin.

Keskustelkaa siitä, millaiset asiat vaikuttavat omaan luottamukseen toisia kohtaan.

Anna jokaisen oppilaan tehdä oma kehänsä, jota ei tarvitse näyttää muille. Siihen kannattaa sijoittaa ainakin perheenjäsenet, kaverit ja tutut aikuiset.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Huippujengi Himalajalla

(Missing Link)

Ohjaaja: Chris Butler

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2018

Kesto: 91min Ikäraja: 7

Levittäjä: Cinemanse Oy

Näyttelijät:
Suomenkielisen ääniversion ohjaus: Antti LJ Pääkkönen. Rooleissa: Mikko Penttilä, Hannes Suominen, Anna Eriksson, Minttu Mustakallio, Tuukka Leppänen, Antti LJ Pääkkönen, Ilona Chevakova, Inkeri Wallenius, Jani Karvinen, Juha Varis, Juho Pitkänen, Jukka Voutilainen, Markus Bäckman, Taisto Oksanen


Huippujengi Himalajalla on maineikkaan Laika-studion sydämellinen stop-motion -animaatio, jonka keskiössä ovat erilaisuus, ystävyys ja itsensä hyväksyminen. Peloton päähenkilötrio oppii matkallaan, että joskus perheen voi löytää paikoista, joista sen viimeisenä olettaisi löytävänsä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa