Ikitie

Historiallinen elokuva

1. Ikitie on historiallinen elokuva. Sen päähenkilöt ovat fiktiivisiä, mutta heille tapahtuvat asiat perustuvat tositapahtumiin. (Lisätietoa historiallisista elokuvista elokuvan Good Night and Good Luck oppimateriaalista.)
a) Keskustelkaa: Pidättekö elokuvaa totuudenmukaisena kuvauksena aikakaudesta? Mikä tekee historiallisesta elokuvasta uskottavan, mikä heikentää elokuvan uskottavuutta?
b) Millaisin keinoin Ikitie kuvasi tapahtuma-aikaansa (esimerkiksi puvustus, lavastus, käytetty kieli.) Kertokaa konkreettisia esimerkkejä.

2.  Millaisia yhtymäkohtia Ikitiessä on 2010-luvun Suomeen? Valitkaa joku Ikitien teema, esimerkiksi siirtolaisuus, poliittinen vaino, ihmisen pyrkimys parempaan elämään tai valtion tarkkailu ja kontrolli. Syventykää hetkeksi teemaan esimerkiksi etsimällä aiheesta kirjoitettu lehtijuttuja. Kirjoittakaa tämän jälkeen, miten valitsemanne teema ilmeni Ikitiessä ja millaisena se näkyy nyky-Suomessa. Pohtikaa samalla, miten historiallisen elokuvan kautta voi kuvata myös nykyisyyden tapahtumia. Miettikää esimerkkejä myös muista elokuvista.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Ikitie

(Ikitie)

Ohjaaja: AJ Annila

Maa: Suomi Vuosi: 2017

Kesto: 103min Ikäraja: 16

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Ville Virtanen, Hannu-Pekka Björkman, Sampo Sarkola


Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan mustien autojen kyydissä itärajan pintaan. Rajalla Ketola aiotaan ampua, mutta hän pääsee livahtamaan murhaajiltaan ja juoksee yli rajan Neuvostoliiton puolelle. Rajan takana Neuvostoliiton valtiollinen poliisi, NKVD, antaa hänelle uuden henkilöllisyyden, työpaikan kolhoosista ja järjestää uuden vaimon. Yhdessä vapaaehtoisesti Karjalaan saapuneiden amerikkalaisten kanssa Ketola rakentaa työläisten paratiisia. Stalinin vainojen myötä paratiisi muuttuu helvetiksi.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa