Import export (svenska)

Inledning

Norge, 2005

Regissör: Khalid Hussain

Längd: 90 min.

Distribution i Finland: Kinoscreen Illusion ltd

Åldersgräns: T

Skolbioföreningens material är gjord för gymnasieelever.

Synopsis: Import Export är en romantisk komedi om en ung mans prövningar då han försöker nå popularitet hos den flicka han älskar och om det är nödvändigt uppnå hennes familjs popularitet. Jan är en 25 årig norsk påbörjande rockmusiker, som är upp över öronen förälskad i Jasmin, en pakistansk-norsk kvinna som på alla sätt vore perfekt för honom…förutom att hon är förlovad med en annan man. Jasmins föräldrar har kommit överens om giftermålet/äktenskapet med deras dotters kusin, som är på väg från Pakistan till Norge. Jasmin är kär i Jan, men också bunden till sin egen kultur och dess traditioner. Det är därför som hon endast kan gifta sig med en fästman som hennes släkt och föräldrar valt åt henne. Dagen för det arrangerade bröllopet närmar sig och situationen verkar hopplös. Jan älskar Jasmin så mycket att han trots alla odds inte tänker ge upp. Han tänker vinna över Jasmins hjärta genom att förändra sig till hennes föräldrars drömmars man.

För att uppnå familjens godkännande, gör Jan sig till en studerande som studerar invandrares matbutiker och får jobb hos Jasmins fader Allahditta. Allahditta är en stridslysten köpman som inte har en hög uppfattning om norrmän och bröllopet som närmar sig får honom ännu mer irriterad. Sakta men säkert lyckas Jan att göra sig oersättbar för Allahditta, och mellan öst och väst där den norska och pakistanska kulturen möts växer en vänskap. Men räcker förståelsen och vänskapen att övertyga Allahditta att Jan är en passande man till hans älskade och förlovade dotter, då sanningen om Jans riktiga identitet och syfte kommer fram?

Läromaterialet är sammanställt av Marjaana Mitikka, lärare i modersmål och kommunikationspedagog. Översättning av koordinator Hanna Wahlman från Sällskapet för mediefostran. Läromaterialet är producerat av Skolbioföreningen.

 

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 9.7.2014.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Import Export

(Import Eksport)

Ohjaaja: Khalid Hussein

Maa: Norja Vuosi: 2007

Kesto: 90min

Levittäjä: Oy KinoScreen Illusion ltd

Näyttelijät:
Asia Begum, Knut Erik Grorud, Niklas Gundersen


Romanttinen komedia kulttuurirajat ylittävästä rakkaudesta on ensimmäinen maahanmuuttajataustaisen norjalaisen tekemä elokuva.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa