Valkoinen raivo

Johdanto

Synopsis:
Valkoinen raivo on kertomus Laurista, joka suunnitteli ja valmistautui tekemään massamurhia. Lauri haki kuitenkin apua, eikä toteuttanut "fantasioitaan". Myöhemmin hänestä tuli ihmismielen aggression ja väkivaltaisen käyttäytymisen akateeminen tutkija ja arvostettu tieteellinen asiantuntija, minkä kautta hän on perehtynyt massamurhiin peilaten myös omia kokemuksiaan niihin. Tältä pohjalta Lauri on luonut teorian "valkoisesta raivosta". Laurin mukaan on olemassa useita ihmisiä, jotka ovat koulukiusaamisen ja lapsuudessa koetun trauman yhdistelmän seurauksena täynnä "valkoista raivoa", mikä voi äärimmillään johtaa kouluampumisiin ja muihin väkivaltaisiin tekoihin.

Käsikirjoitus:
Arto Halonen

Elokuvan kotisivut

Elokuvan päähenkilön viesti koulukiusatulle, tämän vanhemmille ja opettajille kuuluu seuraavasti:

”Katsokaa Valkoinen raivo; sen voi katsoa montakin kertaa. Pohtikaa elokuvan tapahtumia ja sisältöä ja keskustelkaa niistä. Älkää salatko kiusaamista, uhrin on tärkeä kertoa kokemastaan väkivallasta koulussa opettajalle, kuraattorille tai terveydenhoitajalle. Aikuisen ei tule missään tilanteessa torjua koulukiusatun yritystä ottaa asia puheeksi. Aikuisen ei tule koskaan vähätellä kiusatun kertomaa uhrikokemusta. Koulukiusaaminen on kriminalisoitua väkivaltaa ja siihen tulee suhtautua aivan samoin kuin mihin tahansa muuhunkin väkivaltaan.”

Lähde: Joukkomurhaa suunnitellut tutkija HS:n haastattelussa: ”Pystyn hallitsemaan aivoissani asuvaa tappajaa”


Suomen Mielenterveysseuran ja Koulukinon laatiman oppimateriaalin avulla Valkoinen raivo -elokuvaa voidaan käsitellä mielenterveyden ylläpitämisen ja vahvistamisen näkökulmasta. Aineisto tarjoaa tehtäviä neljästä teemasta: koulukiusaamisesta, tunteista, turvaverkosta ja selviytymisen keinoista. Opetusaineistoa suositellaan käytettäväksi heti elokuvan katsomisen jälkeen ja mieluusti yhteistyössä koulun oppilashuollon ammattilaisen kanssa.

Oppimateriaalin teemoja: koulukiusaaminen, tunteet, turvaverkko ja selviytymisen keinot. Ohjaaja voi myös koota eri teemojen tehtävistä haluamansa yhdistelmän.

Oppimateriaali on suunnattu erityisesti 9. -luokkalaisille, lukioon ja toiselle asteelle.

Suositukset:
-  Käsittelyn ohjaajaksi voi kysyä oppilashuollon edustajaa.
-  Ohjaajan olisi hyvä katsoa elokuva etukäteen.
-  Käsittelyn on tärkeää tapahtua välittömästi elokuvan katsomisen jälkeen.

Purkukysymys teemasta huolimatta:

Mitä tunteita elokuva sinussa herätti? Jakakaa tunteita pienryhmissä tai parin kanssa. Tunnesanoja löytyy Tunteiden tuulimyllystä.

http://www.mielenterveysseura.fi/sites/default/files/inline/mieli_seura_green_rgb_small.png

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Valkoinen raivo

(Valkoinen raivo)

Ohjaaja: Arto Halonen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 73min Ikäraja: 12

Levittäjä: VLMedia

Näyttelijät:
Linus Tuomenvirta, Miro Mäkelä, Jouko Hokkanen


Elokuva selviytymisestä ja kiusatusta, joka voitti joukkomurhaajan mielen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa