2009-11-23 09:03:10

28. Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin voittajaelokuvat

Lasten raadin voittaja on Christian Ditterin ohjaama Kulmakunnan krokotiilit.
Aikuisten CIFEJ-raati valitsi voittajaksi Andrzej Maleszkan ohjaaman elokuvan Taikatuoli.
Kirkon mediasäätiön myöntämä Katso minuun… -palkinnon voittaja on Dome Karukosken Kielletty Hedelmä.
POEMin Pikku karhu myönnetään tänä vuonna käsikirjoittaja Niina Veittikoskelle.

KALEVAN PALKINTO ELOKUVALLE KULMAKUNNAN KROKOTIILIT
Vuodesta 1992 lasten raati on antanut kilpasarjan parhaan elokuvan ohjaajalle sanomalehti Kalevan lahjoittaman 3000 euron suuruisen palkinnon.
Lapsiraadin kommentti:
”Koko lapsituomariston mielestä paras elokuva oli jännittävä, koskettava, mukaansa tempaava. Siinä oli hyvä juoni ja erinomainen roolitus. Musiikki oli menevä ja elokuva oli todentuntuinen. Saksan kieli kuulosti kivalta. Ja voittaja on Kulmakunnan krokotiilit. Toiseksi tuli koskettava Katon kokoinen tähtitaivas.”

CIFEJ -JURYN PALKINTO ELOKUVALLE TAIKATUOLI
Kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien järjestön CIFEJ:n myöntämä palkinto on perustettu vuonna 1981. Se jaettiin ensi kerran Oulun lastenelokuvien festivaalilla vuonna 1995. Palkinnosta päättää kolmihenkinen kansainvälinen tuomaristo. CIFEJ-tuomaristoon kuuluvat tänä vuonna amerikkalaissyntyinen tuottaja-ohjaaja Harley Cokeliss, saksalainen Münchenin lastenelokuvafestivaalin johtaja Katrin Hoffman sekä oululainen toimittaja Liisa Lääveri.
CIFEJ -raadin perustelut:
”Tänä vuonna CIFEJ palkinnon saa Andrzej Maleskan TAIKATUOLI. Tämä elokuva kerrottiin myös lapsen näkökulmasta. Se oli nokkela, ainutlaatuinen ja vauhdikas. Musiikki oli saatu hyvin mukaan, ja tehosteet oli tehty hyvin, mutta tärkein asia oli se, että välitimme siitä, mitä lapsille tapahtuisi, halusimme lapsien pääsevän takaisin vanhempiensa luokse. Ja sitä oli hauska katsoa.”

KATSO MINUUN… -PALKINTO ELOKUVALLE KIELLETTY HEDELMÄ
Kirkon mediasäätiön ensimmäisen lasten- ja nuorten elokuvien Katso minuun… -palkinnon saa ohjaaja Dome Karukoski elokuvasta Kielletty hedelmä. Kirkon mediasäätiön palkinnolla tuetaan kotimaista lasten ja nuorten elokuvaa sekä kannustetaan elokuvantekijöitä kristillisen vastuun ja arvomaailman pohdintaan. Palkinnon saajan valitsi dokumenttiohjaaja Jean Bitar. Katso minuun... -palkinto on arvoltaan 1500 euroa.

Jean Bitarin perustelut:
”Elokuvasta heijastuu vahva yhteisöllisyyden ja yhteenkuulumisen sekä toisista välittämisen teema. Siten elokuvassa osaltaan toteutuu Kirkon mediasäätiön palkinnon otsikon pyyntö ”Katso minuun…” Bitar totesi, että Kielletty hedelmä -elokuva on samalla sekä kaunis ja koskettava että hauska ja järkyttävä. "Siinä on sekä emotionaalisia että yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Kielletyssä hedelmässä käsitellään uskontoa perheiden ja nuorten arkipäivään kuuluvana luonnollisena asiana, siihen liittyvine tunteineen ja tapoineen."

POEMIN PIKKU KARHU KÄSIKIRJOITTAJA NIINA VEITTIKOSKELLE
Vuodesta 2004 lähtien myönnetyllä tunnustuspalkinnolla halutaan kohottaa lastenelokuvan asemaa kotimaisen elokuvatuotannon ja lastenkulttuurin alalla. Palkinto myönnetään vuosittain suomalaiselle käsikirjoittajalle, ohjaajalle tai tuottajalle, joka on kuluvan vuoden aikana ansioitunut lastenelokuvan tekijänä Suomessa. Tunnustus voidaan jakaa henkilölle myös arvokkaasta elämäntyöstä lastenelokuvan alalla.
Palkinnon myöntää Pohjoinen elokuva- ja mediasäätiö POEM.

Pikku Karhu -palkinnon saa tänä vuonna oululainen Niina Veittikoski käsikirjoituksestaan televisiosarjaan “Hertan Maailma”.
Veittikoski on onnistunut luomaan sympaattisen ja aikaa kestävän hahmon, minkä lisäksi sarjan oheistaminen monikanavaiseksi sisällöksi heti alusta asti näyttää mallia siitä, miten suomalainen lastenohjelma nostetaan 2000-luvulle. Yksinkertainen animaatio korostaa ohjelman lapsekasta leikillisyyttä, ja keskeinen hahmo ja tämän ympärille luodut tarinat ovat valloittaneet suomalaiset lapset nopeasti.

« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa