2013-05-30 13:01:00

Ruotsalaiselokuva Syödä, nukkua, kuolla näyttää kansankodin toiset kasvot

Elokuva Syödä, nukkua, kuolla kertoo ruotsalaisella pikkupaikkakunnalla asuvasta maahanmuuttajayhteisöstä.  Elokuvan päähenkilö Raša saapui maahan 1-vuotiaana entisestä Jugoslaviasta.  20-vuotiaana hän työskentelee vihannespakkaajana ja asuu yhdessä vanhenevan isänsä kanssa. Raša menettää työpaikkansa tehtaalla ja alkaa etsiä uutta työpaikkaa jotta voisi jäädä kotikylään asumaan.

Elokuva perustuu Pichlerin omaan henkilöhistoriaan ja kokemuksiin. Hän muutti Ruotsiin lapsena bosnialaisen äidin ja itävaltalaisen isän kanssa. Ennen elokuvaopintojen aloittamista Pichler oli vakinaisessa työssä keksitehtaassa.

Syödä, nukkua, kuolla rikkoo kuvan tasa-arvoisesta Ruotsista, jossa kaikki voivat hyvin. Elokuvassa kerrotaan siitä kuinka maahanmuuttajat muodostavat oman tehtaissa uurastavan työläisluokkansa, ja kuinka yhä useampaa uhkaa työttömyys. Ruotsalainen hyvinvointiyhteiskunta tukee elokuvan mukaan syntyperäisiä ruotsalaisia paremmin kuin maahanmuuttajia, jotka saavat lopulta selvitä omillaan.

Lukioihin suunniteltu oppimateriaali käsittelee työttömyyttä, maahanmuuttoa ja dokumentaarista kerrontaa fiktioelokuvassa.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa