2013-11-01 10:25:00

¬īMusta on siistii kun luut murskautuu¬ī - Oppitunteja mediav√§kivallasta yl√§kouluun

Mitä on mediaväkivalta, millaisia muotoja se saa ja miksi se hyväksytään?

Taikalamppu-verkoston uusi menetelmäopas kokoaa yksiin kansiin lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitan ja Jyväskylän kaupungin opetustoimen MediaXpress-toiminnan toteuttamien, 7. luokille suunnattujen Mediaväkivalta-vierailujen annin ja työmuodot erityisesti yläkoulun opettajien hyödynnettäväksi.

Mediaväkivallan olemassaoloa on vaikea oikeuttaa – miksi meidän pitäisi vapaaehtoisesti katsella kidutuksia ja murhia, kun maailma on niitä jo valmiiksi pullollaan? Useille mediaväkivallan katsominen aiheuttaa jopa fyysisesti pahan olon. Moni kieltäytyy kokonaan katsomasta väkivaltaisia ohjelmia. Mediaväkivallasta puhuminen koulussa on tärkeää juuri näiden heräävien tunteiden vuoksi. Opettajalta se vaatii kuitenkin tietoista avautumista kulttuurimme väkivaltaisuudelle ja asian ottamista esiin neutraalisti, kenties uteliaastikin ja tunteita herkeämättä ravistellen.

"Musta on siistii kun luut murskaantuu" -menetelmäpaketti pyrkii herättämään keskustelua enemmän kuin antamaan valmiita vastauksia. Paketin avulla voi rakentaa yhden tai useamman oppitunnin, joilla käsitellään väkivaltaa mediassa. Paketti on toteutettu yhteistyössä Koulukinon kanssa. Oppaan sivuilta löydät vinkkejä väkivallan käsittelemiseksi etenkin elokuvien kautta. 

Tuottaja: 

Taikalamppu-verkosto / Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta / Anniina Lundvall

 
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa