2014-01-30 13:31:00

Sanomalehtiviikkoa vietetään 3.-7.2. - tutustu Koulukinon elokuvatärppeihin!

Helmikuista sanomalehtiviikkoa on vietetty kouluissa jo vuodesta 1995. Useat lehdet tarjoavat verkkolehtensä ja arkistonsa ilmaiseksi koulujen käyttöön ja järjestävät alueellisia kampanjoita.

Koulukino on poiminut sanomalehtiviikon kunniaksi valikoimistaan kriittistä lukutaitoa ja kuvanlukutaitoa tukevia elokuvia ja oppimateriaaleja:

Iris (Suomi 2011) K7

Eletään vuotta 1890. Iris, joka on elänyt ainoana lapsena Tukholmalaismiljöössä ja ollut taiteilijapiirien kanssa tekemisissä, joutuu näin Suurruhtinaskunta Suomen saaristoon, jossa elämä on köyhää ja mutkatonta. Kulttuurien törmäys on suuri ja ensimmäistä kertaa elämässään Iris joutuu luomaan suhteita toisiin lapsiin. Iris taistelee löytääkseen paikkansa tässä uudessa ympäristössä. Oppimateriaalin tehtävät on laadittu 5.-7. -luokille. Oppimateriaalin teemoja: epookkielokuva, still-kuvat ja kuvantulkinta, taiteilijaelämää 1800-luvun lopulla, erilaisuus, päähenkilön muotokuva, elämää saaristossa, kuoleman kuvat ja erilaiset perhemallit.

Liisa Ihmemaassa (USA 2010) K12

Liisa seikkaili Ihmemaassa ensimmäisen kerran jo lapsena. Nyt hän on varttunut 19-vuotiaaksi neidoksi, joka elää isänsä kuoltua kaksistaan äitinsä kanssa ja koettaa päättää, mitä elämältään haluaa. Asiat ovat ennen hassun omituisessa Ihmemaassa muuttuneet ikävään suuntaan. Satuolentojen elämä on käynyt pelottavaksi ja kurjaksi, sillä nykyään Ihmemaata hallitsee julma Punainen kuningatar uskollisen Herttajätkän avustuksella. Nyt kaikki joutuvat pelkäämään päänsä menettämistä. Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 5.-9. luokille. Oppimateriaalin teemoja: Viktoriaaninen aika, Ihmemaan miljöö, identiteetti, hahmogalleria, ihmetteleminen ja kyseenalaistaminen, filosofia ja paradoksit, nonsense-huumori, tarinan erilaiset versiot ja elokuva-arvostelu.

Kekkonen tulee! (Suomi 2013) K12

Uutinen saapuu sähkeen muodossa sekoittaen kerta heitolla koko kyläpahasen seitsemänkymmentäluvun alun Lapissa. Sen viesti on lyhyen ytimekäs: Tasavallan Presidentti Urho Kaleva Kekkonen piipahtaa Allin Baarissa matkalla kauemmas Pohjois-Lappiin. Mitä lähemmäs sokeasti palvotun, diktaattorin ottein maata johtavan presidentin vierailu tulee, sitä kiihkeämmäksi kylän elämä käy ja sitä enemmän asukkaista puskee esiin hurjia mutta kovin inhimillisiä piirteitä: kateutta, kilpailuhenkeä, kampitusta, kuolettavia suunnitelmia, suuria egoja ja draamaa. Kukaan ei säästy brutaaleilta otteilta - sen saavat huomata jopa kylän pitkäikäiset maskottiporot! Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Oppimateriaalin teemoja: käsikirjoitus, henkilöhahmot, musta huumori, ironinen ajankuva ja 1970-luvun Suomi.

 « Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa