2014-02-07 10:45:00

Animatricsin verkkogalleriassa kotimaisen animaation juhlaa

Vuosi 2014 on suomalaisen animaation 100-vuotisjuhlavuosi. Juhlan kunniaksi Animatricks Gallerian vuoden ensimmäinen verkkonäyttely esittää sarjan kotimaisia animaatiohelmiä 1930-luvulta uuden vuosituhannen alkuun.

Juhlanäyttelyn on kuratoinut ohjaaja, tutkija Tuula Leinonen, jonka kirjoittama animaatiohistoriikki 100 vuotta suomalaista animaatiota ilmestyy myöhemmin tänä vuonna.

”Nämä ovat animaatioita, jotka haluan katsoa aina uudestaan, mutta joiden näkemiseen on liian harvoin tilaisuus. Ne osoittavat, että animaattorin vaiva palkitaan: heidän työnsä puhuttelevat aina uusia katsojapolvia ja kestävät hyvin ajan hammasta”, luonnehtii Tuula Leinonen näyttelyn elokuvia.

Suomalaisen animaation juhlaa -näyttely on katsottavissa toukokuun 2014 loppuun saakka osoitteessa animatricks.net/galleria.

  • Kuvataiteilija Hjalmar Löfvingin Muutama metri tuulta ja sadetta vuodelta 1932 edustaa vanhinta säilynyttä suomalaista animaatio-osaamista. Se on varhaisin kokonaan säilynyt suomalainen animaatio.
  • Seppo Suo-Anttilan elokuvassa Impressio (1967) eri kokoiset ja muotoiset pullot esittävät tarinan hirmuvaltiaan noususta ja tuhosta. Elokuva voitti kansainvälisen animaatiofestivaalin pääpalkinnon Kultaisen Pelikaanin vuonna 1970 Mamaiassa, Romaniassa. Tarinaltaan edelleen ajankohtainen on myös Antti Peränteen ohjaama Isä ja poika (1987). Elokuvassa lapsi kysyy isältään, miksi sodat syttyvät.
  • Marjut Rimmisen Blind Justice: Some Protection kertoo laitokseen ”oman turvallisuudensa tähden” suljetun Josie O’Dwyerin tositarinan. Rimmisen elokuva vuodelta 1987 on dokumentaarisen elokuvan klassikko.
  • Pala-animaatiota näyttelyssä edustaa Antonia Ringbomin ja Jaana Wahlforssin värikäs elokuva Lapsen uni vuodelta 1996. Elokuva on lasten elämästä ja kokemuksista nykymaailmassa kertovan Aurinko on keltainen kirahvi -sarjan ensimmäinen osa.
  • Juhlanäyttelyn tuorein elokuva on Kari Juusosen Pizza Passionata, kertomus ujosta ja yksinäisestä lähiömiehestä Toivosta. Elokuva sai vuonna 2001 Cannesissa lyhytelokuvien kilpailun palkinnon, Prix du Juryn.

 

Animatricks Galleria on maaliskuussa 2013 avattu kotimaisen animaation esityskanava. Eri teemojen alle kootut näyttelyt vaihtuvat muutaman kuukauden välein. Suomalaisen animaation juhlaa -näyttely on nähtävillä 6.2.–31.5.2014.

tiedotus@animatricks.net

www.facebook.com/animatricks

 
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa