2014-05-05 11:35:00

Kirjavaras kuvaa 2. maailmansotaa nuoren tytön näkökulmasta

Kirjavaras (The Book Thief) perustuu Markus Zusakin samannimiseen menestysromaaniin. Se kertoo nuoresta ja rohkeasta Liesel-tytöstä, joka lähetetään asumaan sijaisperheeseen Saksassa vellovan toisen maailmansodan vuoksi. Tyttö oppii lukemaan perheen rohkaisemana ja heidän kotinsa portaiden alla asuvan juutalaisen Maxin tukemana. Lieselle ja Maxille sanojen ja mielikuvituksen antamasta voimasta tulee pakotie sodan varjostamassa ajassa. Tämä elämänmyönteinen ja sympaattinen elokuva on tarina selviytymisestä ja ihmisen sinnikkyydestä.

Kirjavaras kuvaa nuoren tytön, Lieselin, silmin elämää toisen maailmansodan aikaisessa Saksassa. Elokuvassa seurataan sodan vaikutuksia sen vyöryessä yli Saksan, muuttaen tavallisten ihmisten kohtaloita. Liesel saapuu ottotytöksi Hansille ja Rosalle sodan kynnyksellä. Hän sopeutuu elämään persoonallisten ottovanhempien kanssa ja löytää ystävän naapurin pojasta Rudysta. Liesel oppii Hansin avustuksella lukemaan ja rakastamaan kirjoja. Eräänä iltana oven takana on Max, Hansin ystävän poika, joka tarvitsee piilopaikan. Max on juutalainen, jonka elämä natsi-Saksassa on muuttunut mahdottomaksi. Liesel saa kellariin piilotetusta Maxista ystävän ja heitä yhdistää rakkaus sanoihin ja kirjoihin. Liesel varastaa tai oikeammin lainaa luvatta kirjoja pormestarin rouvalta, tuoden kirjoilla iloa Maxin elämään kellarissa. Samalla Liesel avaa myös itselleen ovet sanojen maailmaan.

Koulukinon oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin. Materiaalissa tutustutaan muun muassa kirjasensuuriin ja sotapropagandaan.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa