2014-11-17 12:25:00

Animaatio Prinsessa Kaguyan taru tuo valkokankaalle japanilaista kansanperinnettä

Prinsessa Kaguyan tarua (Tagetori monogatari) on kerrottu Japanissa 1000-luvulta lähtien. Nyt tuo ihmisten parissa vierailevan ylimaallisen prinsessan kaihoisa taru pääsee valkokankaille Ghiblin perustajavelho Isao Takahatan loihtimana. Kyseessä on Takahatan viides oma ohjaus lähes 30-vuotisen Ghibli -historian aikana.

Kuun kuninkaan tytär tulee maan päälle, päätyy köyhän ja kunnollisen bambunleikkaajan ja tämän vaimon adoptoimaksi, ja kokee onnellisen lapsuuden idyllisessä kylässä. Tyttö kasvaa sellaista vauhtia että kylän vintiöt keksivät hänelle lempinimeksi Takenoko, Bambunvesa. Neidosta kasvaa kaunotar. Bambunleikkaaja löytää aarteen jonka turvin lähdetään pääkaupunkiin etsimään onnea. Kylän rasavillistä koulitaan eteeristä hovineitoa, mikä ei suju ilman kommelluksia. Ylhäiset mutta tylsät kilpakosijat päätyvät järjestetyn avioliiton uhkaa nokkelasti pakoilevan neidon sanelemien mahdottomien haasteiden edessä naurunalaisiksi.

Takahatan visioima taru on ylenpalttinen, pakahduttavan koskettava ja kaunis. Kylän vintiöiden tempaukset ja kilpakosijoiden kohtalot nostavat hymyn huulille, mutta kyseessä on pohjimmiltaan traaginen tarina oman tien löytämisen vaikeudesta. Prinsessa Kaguya ehtii sentään kokea ihmisten parissa hetkellisen onnen. Takahatan siveltimen kosketus on kevyt ja riipaiseva. Elokuva ei noudata mitään tähän asti tunnettuja painovoiman lakeja.


(Lähde: Mika Siltala/Cinema Mondo)

Elokuvan oppimateriaalissa käsitellään muun muassa japanilaista animaatiota ja perinteistä tussimaalausta sekä kansansatuja.

 

 
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa