2015-08-20 08:55:00

Saksalainen elokuva Phoenix käsittelee sodan traumoja film noirin sävyissä

Saksa, vuosi 1945, jokunen kuukausi sodan loppumisen jälkeen. Nelly, juutalainen nainen, palaa Auschwitzin keskitysleiriltä, josta hän selvisi hengissä, mutta kasvot pahasti epämuodostuneina. Hänen ystävänsä Lene auttaa Nellyn plastiikkakirurgiseen sairaalaan, jossa hänelle muotoillaan uudelleen kasvot. Toivuttuaan Nelly alkaa etsiä saksalaista muusikkomiestään Johnnya ja etsintä vie hänet Phoenix-klubille. Johnny ei tunnista Nellyä vaimokseen, mutta huomaa tämän muistuttavan vaimoaan. Hän luulee Nellyn kuolleen ja päästäkseen tämän omaisuuteen käsiksi hän pyytää joksikuksi muuksi luulemaansa Nellyä näyttelemään vaimoaan. Taustalla kytee epäily siitä, että sodan aikana Johnny antoi Nellyn ilmi natseille säästääkseen oman nahkansa.

Christian Petzold on saksalainen elokuvaohjaaja. Hän on tehnyt kuusi elokuvaa, joissa useimmissa on sama naispääosan esittäjä, Nina Hoss. Usein ne luotaavat Saksan historiaa, kuten Barbara (2012), jossa itäsaksalainen naislääkäri lähetetään syrjäiseen kylään töihin liiallisten länsikontaktien takia.

Lukioihin ja toisen asteen oppilaitoksiin suunniteltu oppimateriaali avaa elokuvan historiallista taustaa, lajityyppiä ja mytologiaa elokuvan nimen takana. Elokuva sopii erityisesti historian, äidinkielen ja kirjallisuuden sekäs saksan kielen opetukseen.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa