2016-05-26 09:29:00

Mustang-elokuvan turkkilaisten siskosten tarina avaa poliittisen näkökulman naiseuteen

Turkkilaissyntyisen Deniz Gamze Ergüvenin ohjaama ranskalainen elokuva Mustang on viiden siskoksen, Lalen, Nurin, Ecen, Selman ja Sonayn kasvutarina Turkin maaseudulla Anatoliassa. Tytöt ovat orpoja ja he ovat päätyneet isoisänsä ja setänsä kasvattamiksi. Elokuvan alussa siskosten koulupäivä on juuri päättynyt nuorimman sisaren, Lalen, kyyneliin, kun hänen opettajansa hyvästelee oppilaansa ja muuttaa Istanbuliin. Koulumatkalla tytöt menevät yhdessä rannalle ja vaatteet päällä uimaan yhdessä koulukavereidensa kanssa. Nuoret leikkivät leikkiä, jossa tytöt lennähtävät veteen poikien olkapäiltä. Palattuaan kotiin siskokset saavat ankarat nuhteet isoäidiltä, joka sanoo, että tyttöjen maine on rantaleikin vuoksi vaarassa. Tapaus käynnistää tapahtumasarjan, jonka myötä jokaisen siskon elämä muuttuu. Heitä aletaan ”koulia vaimoiksi” isoäidin ja sukulaismiehen opastuksella. Tavoitteena on saada kukin siskoksista mahdollisimman pian naimisiin, järjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan.

Lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin suunnattu oppimateriaali käsittelee sukupuolisen vallankäytön ja kontrollin kysymyksiä.
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa