2016-10-18 10:01:00

Uusissa kotimaisissa dokumenttielokuvissa kaksi näkökulmaa perhesuhteisiin

Isäni tähtien takaa on Einari Paakkasen ohjaama henkilökohtainen dokumentti isän ja pojan suhteesta, uskosta ja epäuskosta.

Einarin lapsuus olisi voinut olla kuten muidenkin suomalaisten poikien. Isä Veikko kävi normaalisti töissä pikkukaupungin verotoimistossa ja äiti työskenteli toimittajana. Kaikki muuttui Einarin ollessa 12-vuotias; isä Veikko koki valaistumisen ilmoittaen olevansa Maan ja ulkoavaruuden välinen sanansaattaja. Hän kertoi näkevänsä avaruusolentoja, pystyen ottamaan yhteyttä tuonpuoleiseen ja omaavansa yliluonnollisia parannustaitoja. Einarista ja Veikosta tuli tiimi, jolle koko maailmankaikkeus oli avoinna. Nyt, 25 vuotta myöhemmin, Einari kohtaa isänsä epäilyksillään. (Lähde: Pohjola-filmi)

Sodan murtamat on koskettava haastatteluihin ja arkistoaineistoon perustuva, dramatisoiduilla kohtauksilla höystetty dokumentti sotatraumojen siirtymisestä sukupolvelta toiselle.  Dokumentti käsittelee myös tilintekoa menneisyyden kanssa ja anteeksiantoa.

Elokuvan alku vie suoraan siihen kaaoksen, jossa nuoret miehet järkkyivät. Tarinan ytimessä ovat kuitenkin sodassa järkkyneiden lapset. Heistä nuorin tiivistää, että isä lähti puolustamaan rauhaa, mutta toi kotiin sodan. Toinen kuvaa, miten ilman isän väkivaltaisuuden syiden selvittämistä seurauksena olisi ollut oma tuhoutuminen. Elokuvan haastateltavat kertovat rohkeasti, millainen kodin todellisuus oli, kun isä palasi sodasta. Vuosia oli pelätty, että isä kuolisi tai haavoittuisi ja kun hän lopulta tuli kotiin, hän olikin sulkeutunut, tuntematon, väkivaltainen. Silti elokuvassa toistuu paitsi sana sankaruus, erityisesti sanat anteeksianto ja vihasta luopuminen.

Elokuvassa on haastateltu kahdeksaa lasta. Elokuvan muina elementteinä ovat sotilaiden kirjeet rintamalta, psykiatriset potilaskertomukset ja puolustusvoimien rintamakuvaajien materiaalit. Ensi kertaa dokumenttielokuvassa käytetyt sotapsykiatristen sairaaloiden potilaskertomukset kertovat pelkistetysti siitä, miten kohtuuttomissa oloissa trauma syntyi ja miten kömpelösti psykiatria sen kohtasi. Armeijan rintamakuvaajien materiaali on ensi kertaa tätä elokuvaa varten skannattu suoraan originaaleista. Arkistokuvan sävykkyys vie erityisellä tavalla sodan aikahistoriaan.

On oleellista, miten trauman kokemus jaetaan yhteisössä. Sotatrauma on Eurooppaan tulleiden pakolaisten vuoksi ajankohtaisempi kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Sodan murtamat auttaa ymmärtämään myös heidän kokemustaan. (lähde: Filmimaa)

 
« Takaisin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa