Jäähyväiset

Perhe

Jäähyväiset on perhetarina. Siinä onkin useita kohtauksia, joissa perhe on yhdessä etenkin ruokapöydässä, jonka ääreen kokoontuminen on Kiinassa tärkeää. Useissa kohtauksissa tehdään ruokaa tai tilataan sitä. Elokuvassa perhe myös kootaan yhteiskuvaan hääjuhlissa. Billiä näyttelevä rap-artisti ja näyttelijä Awkwafina on kertonut oman suhteensa kiinalaiseen isoäitiinsä auttaneen häntä roolin rakentamisessa. Ohjaajan oma isotäti näyttelee nai nain siskoa. Kiinalainen perhekäsitys onkin laajempi kuin nykyinen länsimainen ydinperhe.

Keskusteltavaksi

  • Jäähyväisissä matka nai nain luo ja tämän lähestyvä kuolema tuo perheenjäseniä yhteen. Millaisissa kohtauksissa tämä ilmenee? Miettikää perheenjäsenten välisiä suhteita: Bili ja nai nai; Billi ja isä; Billi ja äiti; isä ja isän veli; nai nai ja tämän sisko. Millaisissa kohtauksissa heidän välisiä suhteita kuvataan? Millainen on heidän suhteensa? Millaisia konflikteja perheessä on?
  • Miten Billin serkun ja tämän morsiamen Aikon suhde kuvataan? Miksi pariskunta tuntuu jäävän tapahtumien jalkoihin elokuvassa, vaikka koko ajan ollaan järjestämässä heidän häitään?
  • Miksi perheitä kuvaavissa elokuvissa on usein ruokailukohtauksia? Mitä ruoka ja ruokailu kertoo perheestä ja kulttuurista?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Jäähyväiset

(The Farewell)

Ohjaaja: Lulu Wang

Vuosi: 2019

Levittäjä: Cinema Mondo

Näyttelijät:
Zhao Shuzhen, Awkwafina, X Mayo


New Yorkissa asuva kiinalais-amerikkalainen Billi saa kutsun kotiin Changhuniin viettämään sukulaishäitä. Lääkärit ovat kertoneet että perheen rakastetulla matriarkalla, isoäiti Nai Nailla on vain pari viikkoa elinaikaa. Kiinalaisen tavan mukaan perhe on salannut sairauden isoäidiltä. Häät ovat hyvä tekosyy saada suku kokoon jäähyväisiä varten.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa