Jotain ilmassa

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: epookki, agit-prop, poliittisuus, radikalismi, aatehistoria, teemat, lavastus

Synopsis: Kamera syöksyy keskelle mielenosoitusta: Pariisi kiehui helmikuun 9. päivänä vuonna 1971. Opiskelijaradikaalit kokoontuivat poliisin kielloista piittaamatta Place de Clichy´lle vaatimaan vangittujen keulahahmojensa vapauttamista. Poliisi lähetti paikalle ´brigades spéciales d´intervention´, moottoripyörillä liikkuvia pamputtajia. Savukranaatteja ammuttiin päin näköä. Mielenosoittajilla oli myös kypärät ja pamput. Kyse ei ollut rauhanmarssista. Elokuvan ranskankielinen nimi Apres mai viittaa toukokuun 1968 mellakoiden jälkeiseen aikaan. Kapinan aromi oli kääntynyt eteerisistä tuoksuista kitkerään kyynelkaasuun. Päähenkilöiden aika kuluu luentojen sijasta laittoman rajalla heiluvien iskujen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Keskeiset hahmot joutuvat painumaan maan alle, kun tilanne karkaa käsistä. Laure livahtaa Lontooseen. Gilles ja Cristina suuntaavat helteiseen Italiaan. Kesästä tulee käänteentekevä. (Teksti: Mika Siltala)

Jotain ilmassa palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta Venetsian elokuvajuhlilla 2012.

Oppimateriaali on suunnattu lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille.

Materiaalin on laatinut dokumentaristi Katja Lautamatti.

Materiaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 8.7.2014.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Jotain ilmassa

(Après mai)

Ohjaaja: Olivier Assayas

Maa: Ranska Vuosi: 2013

Kesto: 122min Ikäraja: 12

Levittäjä: Cinema Mondo

Näyttelijät:
Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand


Toukokuun 1968 opiskelijamellakoiden jälkeen kapinan aromi on kääntynyt eteerisistä tuoksuista kitkerään kyynelkaasuun. Päähenkilöiden aika kuluu luentojen sijasta laittoman rajalla heiluvien iskujen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa