© Dionysos Films
© Dionysos Films

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Ennen elokuvan katsomista

Tatu ja Patu -kirjat

 

Tatu ja Patu ovat Aino Havukaisen ja Sami Toivosen lastenkirjojen päähenkilöt. He esiintyivät kirjailijakaksikon Veera-kirjoissa ennen kuin saivat oman kirjasarjansa. Elokuvan juoni ei perustu yhteenkään kirjoista sellaisenaan, mutta esimerkiksi elokuvassa näkyvät keksinnöt ovat kirjoista tuttuja.

 

Eniten aineksia elokuvassa on Tatun ja Patun ihmeellinen joulu ja Tatu ja Patu Helsingissä -kirjoista. Lisäksi Tatun ja Patun aakkoskirjaa voi käyttää vaikka äidinkielen tunnilla, Tatun ja Patun Suomi -kirjaa ympäristötieteessä ja Tatun ja Patun oudot kojeet -keksintökirjaa tämän oppimateriaalin tehtävien tekemisessä!

 

Elokuvassa Veeran perheessä on kaksi äitiä ja Veera on ainoa lapsi. Elokuvassa asia esitetään itsestäänselvyytenä eikä se ole elokuvan kantavia teemoja. Joidenkin lapsiryhmien kanssa saattaa kuitenkin olla tarpeen miettiä, millaisia perheitä voi olla ja millainen on tavallinen perhe.

 

Slangisanat

 

Helsinkiin saavuttuaan Tatu ja Patu kuulevat kahden hipsterin keskustelun, jossa esiintyy monia slangisanoja. Tiedätkö sinä, mitä merkitsevät swägä, tsufe ja pläägä? Elokuva on vähän vitsikkäämpi, jos tiedät. Slangiin voi tutustua Stadin slangi ry:n sivuilla. Sanojen merkityksiä voi etsiä esimerkiksi osoitteesta suomisanakirja.fi.

Ennen elokuvaa tai sen jälkeen voi myös miettiä, millaisia sanoja Tatulla ja Patulla olisi vaikeuksia ymmärtää, jos he tulisivat sinun kotikaupunkiisi.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Ohjaaja: Rike Jokela

Maa: Suomi Vuosi: 2016

Kesto: 70min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Riku Nieminen, Antti Holma, Eedit Patrakka, Sulevi Peltola, Mari Lehtonen, Pirjo Lonka


Lastenkirjoista tutut veljekset Tatu ja Patu matkustavat junalla Outolasta jouluiseen Helsinkiin tapaamaan 9-vuotiasta ystäväänsä Veeraa. Veera on kuitenkin jouluruuhkien vuoksi myöhässä rautatieasemalta ja veljekset suuntaavat omin neuvoin suureen kaupunkiin.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa