© Dionysos Films
© Dionysos Films

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Joulu ja tavat

a) Tatu ja Patu ovat kotoisin Outolasta eivätkä ymmärrä kaikkia suomalaisten tapoja. Raitiovaunussa he yrittävät sopeutua joukkoon näpyttelemällä ruisleivän palaa kuin kännykkää. Onko sinusta koskaan tuntunut siltä, ettet ymmärrä toisten tapoja? Kuinka silloin toimit? Onko joku teidän luokassanne tai tuttavapiirissänne samassa tilanteessa?

  • Tehtävä: Kuinka opastaisit Tatua ja Patua käyttäytymään koulun ruokalassa / oppitunnilla / naulakolla / välitunnilla / kaupassa? Piirrä kuvalliset ohjeet!

b) Elokuvassa vietetään joulua. Outolasta kotoisin olevat sankarit ovat tutustuneet jouluun etukäteen parhaansa mukaan, mutta jotkin tavat ovat jääneet hieman epäselviksi. Pojat muun muassa sekoittavat joulupukin joulukuuseen ja heittävät lahjan suuhun ja kanelia kainaloon.

 

Millaisia juhlia teidän lapsiryhmänne perheissä vietetään? Ovatko juhlien tavat tuttuja kaikille? Mikä tekee joulun – tai jonkin muun juhlan? Milloin sinun perheessäsi annetaan lahjoja?

  • Tehtävä: Rakenna kenkälaatikkoon dioraama, jossa kuvataan juhlien viettoa. Selitä valmiin dioraaman avulla luokkatovereille, mistä juhlasta on kyse ja miten sitä teillä vietetään. Dioraamassa voi käyttää maalausta, muovailua ja yleensäkin kaikenlaisia sekatekniikoita.
c) Mikä oppilaiden mielestä on elokuvan sanoma? Muistatteko, mitä elokuvan loppulaulussa lauletaan? (Laulu löytyy youtubesta hakusanoilla “Tatu ja Patu Outo laulu”.) Mitä tarkoitetaan sillä, että “se on outo, joka on aina ihmisiksi”?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Ohjaaja: Rike Jokela

Maa: Suomi Vuosi: 2016

Kesto: 70min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Riku Nieminen, Antti Holma, Eedit Patrakka, Sulevi Peltola, Mari Lehtonen, Pirjo Lonka


Lastenkirjoista tutut veljekset Tatu ja Patu matkustavat junalla Outolasta jouluiseen Helsinkiin tapaamaan 9-vuotiasta ystäväänsä Veeraa. Veera on kuitenkin jouluruuhkien vuoksi myöhässä rautatieasemalta ja veljekset suuntaavat omin neuvoin suureen kaupunkiin.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa