Kansainväliset pelit ja muita larppaamisen nykysuuntia

Koska larppaaminen on harrastuksena tullut jo keski-ikään, myös osa harrastajista on sellaisessa asemassa, että heidän on mahdollista panostaa harrastukseen rahallisesti paljonkin ja esimerkiksi matkustaa ulkomaille osallistumaan kansainvälisiin peleihin. Molemmat Veeran maagisessa elämässä seuratut pelit ovat juuri tällaisia.

Harrastuksen sisäisessä kulttuurissa on siis tapahtunut muutosta siihen suuntaan, että korkeista tuotantoarvoista ollaan valmiita maksamaan ja jotkut voivat myös tehdä pelien järjestämistä työkseen. Kalliista tai muuten panostusta vaativista peleistä ei ole silti tullut tai tulossa mikään normi, vaan suurimmaksi osaksi larppaaminen on edelleen hyvin edullinen ja helppo harrastus.

Larppien arvostuksen noustessa ne on alettu tunnustaa myös esimerkiksi taidemuotona - ja aivan erityisesti taidemuotona, jonka kautta voi käsitellä tärkeitä kulttuurisia ja yhteiskunnallisia aiheita. Larppien aseman taiteen kentällä on viime vuosina päässyt sellaiseen pisteeseen, että niiden tekemiseen voi nykyään jo hakea ja jopa saada apurahoja.

Eräs koulujen kannalta erityisen kiinnostava suuntaus on Edularp, eli larppien käyttäminen kasvatustyön välineenä. Nämä pelit nojaavat yksinkertaistettuna siihen viisauteen, että parhaiten oppii tekemällä. Niissä opittava asia voi olla vaikkapa avaruustaistelun mekaniikaksi otettu matemaattinen ongelmanratkaisu tai erilaiseen kokemusmaailmaan tutustuminen astumalla jonkun muun fiktiivisiin saappaisiin.

Lisätietoa

Learning by Playing – Larp As a Teaching Method

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Veeran maaginen elämä

(Veeran maaginen elämä)

Ohjaaja: Tonislav Hristov

Maa: Suomi, Tanska, Bulgaria Vuosi: 2019

Kesto: 87min Ikäraja: 7

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus ry - Juha Elomäki 050 412 4137 / juha.elomaki@elokuvakeskus.fi


Dokumentti nuoresta naisesta, joka yrittää auttaa itseään ja veljeään kohtaamaan heidän kipeän menneisyytensä ja voimaantumaan live-roolipelaamisen avulla.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa