Kattona tähtitaivas

Rintasyöpä

 

Kirjailija, esseisti Susan Sontag sairasti erilaisia syöpätauteja yli 30 vuotta. Hän kuoli 71-vuotiaana leukemiaan. Esseissään Sairaus metaforana ja AIDS ja sen vertauskuvat hän pohtii sitä, minkälaisia mielikuvia eri sairauksiin liitetään. Syövän mytologiaan kuuluu pelko. Syöpä koetaan usein vastenmielisenä ja pahaenteisenä. Sontag huomauttaa, että sydäninfarktin saanut kuolee uuteen kohtaukseen muutaman vuoden kuluessa todennäköisemmin kuin syöpädiagnoosin saanut. Samanlainen kauhun aura ei silti ympäröi sydänsairauksia kuin syöpää. Sontagin mukaan myös tapa ilmoittaa muistokirjoituksissa ”kuoli pitkällisen sairauden murtamana” sen sijaan, että sanottaisiin kuolleen syöpään osoittaa, ettei syöpään osata suhtautua neutraalisti. Neutraali suhtautuminen sairauteen vain sairautena auttaisi Sontagin mielestä kuitenkin sairastunutta ja päästäisi hänet ylimääräisestä painolastista. (Susan Sontag: Syöpä vertauskuvana & AIDS ja sen vertauskuvat, 1991.)
 
Roosa nauha -kampanjan teema vuonna 2009 on ”Paluu arkeen ja unelmiin”. Teemalla halutaan kertoa, että nykyään yhä useampi rintasyöpään sairastunut nainen paranee, mutta tarvitsee tukea sairauden jälkeenkin. Toipuminen on helpompaa, jos siihen saa tukea läheisiltä, ystäviltä ja työyhteisöltä. Tutustukaa kampanjaan sen sivustolla. Suunnitelkaa kyseiseen teemaan sopiva tuote, juliste tai postikortti. 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kattona tähtitaivas

(I taket lyser stjärnorna)

Ohjaaja: Lisa Siwe

Maa: Ruotsi Vuosi: 2009

Kesto: 91min Ikäraja: 12

Levittäjä: Bio Rex

Näyttelijät:
Josefine Mattsson, Mika Berdtsdotter Ahlén, Annika Hallin, Anki Lidén


Koskettavan nuortenelokuvan oppimateriaalissa käsitellään kuolemaa, suruprosessia ja nuoruuden haasteita.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa