Kenen joukoissa seisot

Elokuva-analyysiä

 

Kuvakoot, äänet, valot, värit... Elokuvissa kerrotaan kuvan keinoin se, mikä kirjoituksissa ilmaistaan sanoin. Elokuvan kuvat, niiden koko, valaistus ja se, miten henkilöt ovat sijoittuneet kuvaan, on suunniteltu etukäteen ja harkiten. Kuvien perusteella voi päätellä monia asioita, kuten esim.elokuvan aikakauden ja tapahtumapaikan. Myös henkilöistä, heidän ulkonäöstään, pukeutumisestaan yms. voi päätellä monia asioita esim. iän, sukupuolen, luonteenpiirteitä, harrastuksia. Elokuvissa vaihdellaan myös kuvakokoja. Lähikuvassa näkyvät ilmeet ja henkilön kokemat tunnelmat tehokkaasti. Laajemmat kuvat kertovat myös paikastaja vaikkapa ajasta, mihin tapahtumat sijoittuvat. Kuvamateriaalia kuvataan elokuvaa varten huomattavasti enemmän kuin lopullisessa elokuvassa nähdään. Leikkaamalla yhdistetään kuvamateriaali käsikirjoitukseen ja saadaan yhteys perättäisten kuvien välille. Elokuvan tunnelmaan vaikutetaan värityksellä ja valaistuksella. Esim. jännitystä tai pelkoa saadaan aikaan hämärässä ja pimeässä. Äänimaailma, kuten kuvatkin, on suunniteltu tarkoin etukäteen mutta ne äänitetään jälkikäteen. Paitsi vuoropuheluita, elokuvassa käytetään äänitehosteita ja musiikkia, joilla voidaan tehostaa tunnelmaa. 
 
Lähde ja lisätietoa: Elokuvantaju
 
  • Kertokaa tarinoita kuvan keinoin. Jakautukaa kolmen-neljän hengen ryhmiin. Suunnitelkaa, lavastakaa ja kuvatkaa erilaisia pieniä tapahtumia, tilanteita, kuvatkaa tunnetiloja ja korostakaa luonteenpiirteitä. Miettikää myös miten ääni, valo ja varjot vaikuttavat tunnelmaan. 
  • Piirtäkää sarjakuva jostakin asiasta tai tapahtumasta. Näytelkää kohtauksia piirtämistänne tilanteista. Kuvatkaa esitykset. 
  • Valitaan jostakin elokuvasta still-kuva. Millainen olisi kuva ennen valittua kuvaa entä seuraava kuva? 
  • Etsikää kuvia Kenen joukoissa seisot -elokuvasta esim. elokuvan kotisivuilta ja kertokaa niistä tarinoita. Kirjoittakaa lyhyitä vuoropuheluita valitsemienne kuvien perusteella. Näytelkää kohtauksia. 
  • Valitkaa elokuvan kolme mielestänne tärkeintä kuvaa. Järjestäkää ne alku-, keski-, ja loppukuvaksi. Lisätkää väleihin lehdestä leikkaamianne kuvia. Kirjoittakaa yksin tai pareittain kertomuksia kuvasarjoista. 
  • Keksikää äänikertomuksia tapahtumasarjoista. Millainen on öinen kaupunki? Millaisia ääniä kuuluu välitunnilla? Kuinka kertoisitte kauhutarinan pelkillä äänillä? Millainen musiikki tai äänitehosteet sopisivat kertomusten taustalle? 

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kenen joukoissa seisot

(Kenen joukoissa seisot)

Ohjaaja: Jouko Aaltonen

Maa: Suomi Vuosi: 2006

Kesto: 83min

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland Oy

Näyttelijät:
Dokumentti


Kenen joukoissa seisot on musikaalin keinoja käyttävä dokumenttielokuva. muodoltaan ja sisällöltään vallankumouksellinen elokuva.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa