Kon-Tiki

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: tutkimusmatkat, Thor Heyerdahl, etnografia, historia

Lajityyppi: Draama, seikkailu

Käsikirjoitus: Petter Skavlan

Leikkaus: Per Erik Eriksen, Martin Stoltz


Säveltäjä: Trond Bjerknæs

Lavastus: Karl Juliusson

Synopsis
Norjalainen biologi, etnografi ja seikkalija Thor Heyerdahl kehitti teorian, jonka mukaan Polynesian kansoittivat Etelä-Amerikasta itään matkanneet ihmiset – eivät suinkaan Aasiasta länteen matkanneet, kuten aikaisemmin oli luultu. Kukaan tieteellisen yhteisön jäsenistä ei suhtautunut Heyerdahlin teoriaan vakavasti. Kun amerikkalainen professori vitsaillen kehotti Heyardahlia kokeilemaan purjehtimista balsapuisella lautalla  Perusta Polynesiaan, Heyardahl tajusi, että juuri näinhän hänen tuleekin tehdä. Hän päätti todistaa teoriansa oikeaksi tekemällä sittemmin legendaariseksi muotoutuneen merimatkan itse.

Nimettyään lauttansa auringon jumalan mukaan Kon-Tikiksi, Heyardahl nosti purjeet Perussa yhdessä viiden miehistön jäsenen kanssa, joista kukaan ei tuntenut toista ennalta. Vain yksi heistä osasi purjehtia. Jos kohta hänkin pelkäsi vettä eikä osannut uida. Heyardahl oli valmis uhraamaan kaiken ja jokaisen todistaakseen olevansa oikeassa.

Kon-Tiki on Thor Heyerdahlin uskomatonta seikkailua kuvaava, parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa Oscar-nominoitu elokuva.

Oppimateriaali on suunniteltu yläkouluihin ja lukioihin.

Oppimateriaalin on laatinut FM Aino-Maria Savolainen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 18.7.2013.
 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kon-Tiki

(Kon-Tiki)

Ohjaaja: Joachim Rønning & Espen Sandberg

Maa: Saksa, Iso-Britannia,Tanska, Norja Vuosi: 2012

Kesto: 118min Ikäraja: 12

Levittäjä: Atlantic Film

Näyttelijät:
Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Jakob Oftebro


Puoli vuosisataa sitten nuori norjalainen seikkailija Thor Heyardahl varmisti paikkansa historiankirjoituksessa tehdessään kuuluisan Kon-Tiki-retkensä, 4.300 meripeninkulman pituisen käsittämättömän seikkailumatkan yli Tyynen valtameren aluksenaan balsapuusta rakennettu lautta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa