Les Misérables

Eri näkökulmia

1. Mitä Stéphane, Gwada ja Salah ajattelevat Gwadan virheestä? Oliko kyseessä vahinko vai tahallinen teko?

2. Salah sanoo Stéphanelle "teillä on aseita, joita ette osaa käyttää". Miten se liittyy Ranskan ajankohtaisiin uutisiin?

3. Salah kysyy myös, olisiko väkivalta lähiöiden nuorten viimeinen keino protestoida. Mitä mieltä olette? Millaisia ongelmia Pariisin lähiöissä on? Mistä ongelmat johtuvat? Miten ongelmia voisi korjata ja miten tilanteeseen voisi vaikuttaa?

4. Kenen näkökulma elokuvassa on eniten esillä, lähiönuorten, muiden lähiön asukkaiden vai poliisin? Onko elokuvassa muita näkökulmia?

Video todistajana

5. Mitä Buzz tekee elokuvassa? Mikä rooli hänellä elokuvassa oikeastaan on? Ottakaa selvää kuka Buzzin näyttelijä on.

6. Ladj Ly on itse nuorena tehnyt "copwatchingia", eli kuvannut poliisin toimintaa lähiöissä. Eräs poliisi teki vakavan virheen ja Ladj Lyn kuvaaman videon takia joutui vankilaan.

  • Millaisen kannan poliisin toimien kuvaamiseen Ladj Lyn ottaa elokuvassaan?
  • Elokuvan henkilöiden kuvaamille videoilla ja niiden todistusvoimalla on elokuvassa merkittävä rooli. (Esim. Buzzin kuvaama video tytöistä, tytön kuvaama video bussipysäkillä, Buzzin kuvaama video poliisista). Pitäisikö videot julkistaa? Jos pitäisi, niin mitkä niistä ja millä perusteella? Mitä seurauksia videoiden julkistamisella voisi olla? Ketkä elokuvassa yrittävät estää videoiden julkistamista?
  • Kenellä Gwadasta kuvattu video on? Kuka päättää sen mahdollisesta julkaisemisesta?Miten olisitte toimieet Stéphanen asemassa? Entä Gwadan asemassa? Arvioi eri henkilöiden toiminnan moraalista oikeutusta.
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Les Misérables

Ohjaaja: Ladj Ly

Maa: Ranska Vuosi: 2019

Kesto: 102min Ikäraja: 16

Levittäjä: Cinemanse Oy

Näyttelijät:
Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga, Issa Perica


Vimmainen ja ajankohtainen elokuva Pariisin lähiöiden ristiriitaisuuksista, rasismista, köyhyydestä ja poliisiväkivallasta.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa