Lieksa!

Johdanto

Synopsis: LIEKSA! -elokuvan sydän on Koppelon perhe. Reissussa rähjääntynyt, mutta sisäisesti vahva ja yhtenäinen, historiastaan ylpeä perhe kohtaa vastoinkäymisiä, menettämättä uskoa omaan asiaansa: ”Me emme ole mikä tahansa irtolaissakki, me olemme osa maailman historiaa!”

Koppelot olivat Nikolai II:n hoviräätäleitä. Suomalainen perhe ompeli kaikki hovin naisten kauniit valkoiset hääpuvut ja ”pitsiunelmat”, jotka ovat tulleet tutuiksi Nikolai II:n perhealbumin kuvista. Suvun esiäiti Sofia oli Nikolai II viimeinen rakastajatar, joka pakeni vallankumouksen myllerryksessä aviottoman poikansa ja sisartensa perheiden kanssa Suomenlahden jään yli Terijoelle.

Kansalaissotaa Koppelot joutuivat pakenemaan Suomesta bolsevikeiksi syytettyinä Eurooppaan. Vuodet kuluivat ja suku hajosi Amerikkaan ja Etelä-Eurooppaan. Pieni osa ydinperhettä palasi 1970-luvulla Suomeen, Pohjois-Karjalaan ja asettui asumaan Pyhäselkään, Lotokan Hoviin.

LIEKSA! alkaa siitä mihin kolmen vuosikymmen rauha Lotokan Hovissa päättyy – Häätöön! Perheen matriarkka Martta on ison urakan edessä. Hänen tehtävänsä on kuljettaa kovia kokenut perhe Lieksaan, unelmien kaupunkiin. Koppelot rakastavat, riitelevät ja sopivat tulisesti. Martan pojat ovat liukumassa rikoksen teille ja tilannetta hämmentää maantieltä mukaan otettu mykkä nuorimies, jonka henkilöllisyydestä ei ole mitään tietoa.

Koppelot leiriytyvät autokaravaaninsa kanssa järven rantaan ja Martta huokaisee hetkeksi. Mutta paha on vasta saapumassa Koppeloiden elämään. Laszlo, perheen rikollinen musta lammas saapuu yllättäen ja iskee silmänsä Martan tyttäreen, nuoreen kauniiseen Laraan... (Lähde: elokuvan kotisivut)

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläkouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja viestinnän opettaja Marjaana Mitikka.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 17.5.2013.

 

 

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Lieksa!

(Lieksa!)

Ohjaaja: Markku Pölönen

Maa: Suomi Vuosi: 2007

Kesto: 120min Ikäraja: 12

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Näyttelijät:
Peter Franzen, Sanna-Kaisa Palo, Samuli Vauramo, Jenni Banerjee, Heikki Kinnunen, Kaarina Turunen, Elina Knihtilä, Lotta Lehtikari, Puntti Valtonen, Tuomas Uusitalo, Toni Wahlström, Tatu Siivonen


Elokuva seuraa Koppeloiden suvun muuttomatkaa unelmiensa Lieksaan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa