Liikkumavara

Johdanto

Synopsis: Annika Grofin ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti Liikkumavara kuvaa eduskunnan lainsäädäntötyöskentelyä. Dokumentissa seurataan, kuinka sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsitellään hallituksen lakiesitystä, joka korottaisi terveyskeskus- ja päivähoitomaksuja. Tapahtumien keskipisteessä ja dokumentin päähenkilöinä esiintyy kansanedustajia suurimmista puolueista. Erityisen tärkeään rooliin nousevat hallituspuolueiden Juha Rehula (keskusta, valiokunnan puheenjohtaja), Sirpa Asko-Seljavaara (kokoomus), Anni Sinnemäki (vihreät) sekä opposition Marjaana Koskinen (SDP) ja Pentti Tiusanen (vasemmistoliitto). Valiokunnassa käytävä vääntö on kovaa, eikä draamalta vältytä. Hallitus on puolustuskannalla ja oppositio hyökkää lakia vastaan. Toisaalta yksi kansanedustaja toteaa, että keskustelu on aivan turhaa, sillä ”isot pojat” ovat jo päättäneet lain lopputuloksen. Liikkumavaraa ei ole.

Liikkumavara on kurkitus poliittisen päätöksenteon ytimeen. Se vie katsojan suljettujen ovien taakse, mutta ei anna kuulla kaikkea supinaa. Politiikka jää myös rivien väliin.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Soveltuu erityisesti lukion yhteiskuntaopin yhteiskuntatiedon (YH1) sekä lakitiedon (YH3) kurssien yhteyteen. Oppimateriaali sopii myös yläkoulujen yhteiskuntaopin opetukseen.
 
Oppimateriaalin on laatinut toimittaja, FM Tarja Kovanen.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2009. Linkit on tarkistettu 7.7.2014.
 
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Liikkumavara

(Liikkumavara)

Ohjaaja: Annika Grof

Maa: Suomi Vuosi: 2009

Kesto: 89min

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus (www.elokuvakeskus.fi)

Näyttelijät:
Suomen eduskunta


Demokratiaa käsittelevä dokumentti seuraa kansanedustajien hektistä työtä eduskunnassa ja vie katsojan politiikan kulissien taakse. Oppimateriaali on suunniteltu yhteiskuntaopin opetukseen erityisesti lukioikäisille.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa