Lumière!

Elokuvan lajityypit ja Lumière-elokuvat

Dokumentin selostaja Fremaux näkee Lumièren veljesten lyhytelokuvissa tulevien pitkien elokuvien lajityypit: on dokumenttielokuvia, komediaa, samuraielokuvaa, jännityselokuvaa jne.

Välähdyksiä elokuvassa näkyvistä Lumière-filmeistä

Dokumenttielokuva
Lumière-elokuvat mielletään useimmiten dokumenttielokuviksi, mutta Fremaux’n elokuva paljastaa, että monet niistä olivat itse asiassa osittain lavastettuja ja samaa arkista kohtausta, kuten Lumièren ensimmäisenssä elokuvassa La sortie des usines Lumière (Työläiset lähtevät Lumièren tehtaasta), kuvattiin useasti ja vähän ohjailtiinkin joukkojen kulkua. Silti ne avaavat mielenkiintoisia näkymiä aikansa maailmaan. Ennen elokuvia ihmiset olivat nähneet valokuvia ja lukeneet artikkeleita maailmalta, mutta elokuva toi ensimmäistä kertaa muun maailman tapahtumat ja elämän ihmisten silmien eteen.

  • Ovatko dokumentit aina vailla ohjailua kuvattuja, vai ohjaako elokuvanteko dokumentin sisältöä?

Komedia

Ensimmäinen elokuvakomedia lienee Le Jardinier eli Puutarhuri. Siitäkin tehtiin useita versioita. Vaikka elokuva on vain 50 sekuntin pituinen, se tavoittaa slapstick- tai tilannekomedian perusperiaatteen.

  • Mistä syntyy Puutarhuri-elokuvan huumori? Tuleeko mieleesi muita komediaelokuvia, joissa on vastaavia kohtauksia?

Kamerakulma

Lumière-dokumentissa korostetaan näiden varhaisten elokuvien taiteellista puolta, etenkin sitä, miten kamerakuvaaja on sijoittanut kameran dynaamisesti ja miten hän tavoittaa mielenkiintoiset tapahtumat. Kuten huomannet, näissä varhaisissa elokuvissa ei vielä käytetty liikkuvaa kameraa, joten kamerakulman valinta oli tärkein taiteellinen ratkaisu.

  • Miettikää miten esimerkiksi luokkahuonetta voisi kuvata erilaisilta mielenkiintoisilta tahoilta. Miten saisit kuvaasi kameran sijoittamalla dynaamisuutta ja mielenkiintoa.

 

 

 

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Lumière!

(Lumière!: l'aventure commence)

Ohjaaja: Thierry Frémaux

Maa: Ranska Vuosi: 2016

Kesto: 90min

Levittäjä: Cinema Mondo


Vuonna 1895 veljekset Louis ja Auguste Lumière kehittivät kinematografin ja tallensivat maailman ensimmäisiä liikkuvia kuvia. Cannesin elokuvajuhlien ja Institut Lumiéren johtaja Thierry Frémaux on valinnut veljesten 1400:sta elokuvasta 114 valioyksilöä: juhlittuja mestariteoksia sekä tuntemattomia löytöjä, jotka on koostettu ja restauroitu 4K-tasoon.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa