Lumikuningatar

Sadutus

Mitä on sadutus?

Sadutus on narratiivinen menetelmä, jossa uusi satu tai tarina syntyy kertojan ja saduttajan välillä. Sadutuksella kuunnellaan lasta, nuorta tai aikuista, ja sadutus luo läheisyyden ja turvallisuuden tunteen kerrontahetkelle. Sadutusmenetelmää käytettäessä ei ennakoida eikä ohjata keskustelun kulkua. Kertomusta ei myöskään arvioida. Kertoja päättää itse, mistä ja miten hän haluaa kertoa. Hän päättää myös siitä, mitä hän haluaa jättää sanomatta. Menetelmä sopii kenelle vaan iästä ja kulttuurista riippumatta.

Saduttaminen perustuu ajatukseen, että jokaisella iästä, sukupuolesta, kulttuurista, koulutustasosta tai vammaisuudesta huolimatta, on sanottavaa ja että jokainen, myös pieni lapsi tai iäkäs vanhus osaa pukea ajatuksensa sadun muotoon.

Lähteet: Wikipedia, Lapset kertovat ja toimivat ry

Kokeilkaa sadutusta!

Tutustukaa huolella sadutukseen ja sadutuksen menetelmiin. Kokeilkaa sitten sadutusta ryhmän kesken, ryhmän tarpeet huomioiden. Voitte vielä kokeilla satuelokuvan tekemistä satujen pohjalta!

Lisätietoa ja ohjeita

Yle Mediakompassi: ”Sadutus rohkaisee lasta”

Lapset kertovat ja toimivat ry: ”Miten saduttaa?”

Satupäivä.fi: ”Sadutusohjeet”

Mediametka: ”Oppimateriaalit: Tarinat”

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Lumikuningatar (1986)

(Lumikuningatar (1986))

Ohjaaja: Päivi Hartzell

Maa: Suomi Vuosi: 1986

Kesto: 88min Ikäraja: 7

Levittäjä: VLMedia Oy

Näyttelijät:
Satu Silvo, esko Hukkanen, Outi Vainionkulma, Sebastian Kaatrasalo, Tuula Nyman


Hans Christian Andersenin satuun perustuva kotimainen fantasiaklassikko.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa