Maata meren alla

Erilaisuus ja identiteetti

1. Ida on selvästi monella tapaa suomalainen tyttö. Hän on elänyt koko ikänsä tässä maassa, hänen luonteeseensa on tarttunut monia suomalaisuuteen liittyviä ominaisuuksia esim. epävarmuutta, ujoutta, umpimielisyyttä ja ennakkoluuloisuutta. Silti häntä kohdellaan ihonvärinsä vuoksi ensisijaisesti ulkomaalaisena. Miettikää yhdessä, mitä erilaisuus Idan tapauksessa on. Tai mitä erilaisuus ylipäätään on?

2. Mistä aineksista mielestänne identiteetti syntyy? Entäpä suomalainen identiteetti? Mikä on perimän osuus, entä ympäristön?

Pistäkää luokassa pystyyn väittely, jossa toinen puoli on sitä mieltä että geneettinen perimä (biologinen äiti tai isä tai molemmat ovat geneettisesti suomalaisia) määrittää kansallisuuden ja toinen puoli, että kansallinen identiteetin rakentumisen perustana on tunne; tunne siitä että kuuluu johonkin kansakuntaan.

3. Mieti mistä aineksista syntyy sinun oma suomalainen identiteettisi.

Piirrä itsestäsi karikatyyri/pilapiirros, missä nämä ominaisuudet, mieltymykset, tavat, mielipiteet jne. näkyvät. Rakastatko salmiakkia ja ruisleipää, entä liikututko Finlandian kuullessasi? Kirjoita piirroksesi taakse lista asioista, jotka tekevät sinusta mielestäsi nimenomaan suomalaisen.

4. Poimikaa elokuvasta saksalaisuuteen ja suomalaisuuteen liitettyjä piirteitä. Millaisia listoja kansallisista piirteistä syntyy ja vastaavatko ne mielestänne todellisuutta?

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Maata meren alla

Ohjaaja: Lenka Hellstedt

Maa: Suomi Vuosi: 2009

Kesto: 85min

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland

Näyttelijät:
Amira Khalifa (Ida), Matti Ristinen (Ville), Marja Packalén (Outi), Leena Uotila (Pipsa), Jarkko Niemi (Jore), Annika Ernst (Anita), Ismail Sahin (Deniz)


Nuoren naisen kehityskertomus sopii yläasteelle, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Oppimateriaali soveltuu esim. äidinkielen, kirjallisuuden ja viestinnän opetukseen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa