Satu Tuuli Karhu on Salome. Kuvaaja: Sami Kuokkanen
Satu Tuuli Karhu on Salome. Kuvaaja: Sami Kuokkanen

Marian paratiisi

Elokuvan näkökulma

Vaikka kuuluisa unisaarnaaja Maria Åkerblom on elokuvan nimihenkilö, sen näkökulma on Salomen. Hän kokee ja näkee elokuvan tapahtumat. Salome ei perustu suoraan mihinkään todelliseen henkilöön, mutta on olemassa historiikkeja, joissa mainitaan lahkossa ollut ja sieltä kadonnut nuori tyttö, jonka kohtaloa ei tiedetä. Tämän pohjalta elokuvaan luotiin Salome ja Malin.

Usein elokuvaan valitaan yksi henkilö tapahtumien näkijäksi. Hänen silmiensä kautta katsoja kokee elokuvan, ja katsoja saa siis tietoonsa asioita samaa tahtia kuin elokuvan näkökulmahenkilö. Joskus tästä kuitenkin poiketaan ns. kaikkitietävällä kerronnalla, jolloin katsoja on kuin näkymättömänä todistajana elokuvan tilassa.

Keskusteltavaksi

  • Kumpi on elokuvan päähenkilö, Salome vai Maria? Miksi?
  • Miten se, että tapahtumat ja Maria nähdään Salomen silmin, vaikuttaa elokuvan kerrontaan? Mitä Salome tietää tapahtumista ja mitä katsoja? Milloin saamme tietoomme eri faktoja siitä, mitä Marialle tapahtuu? Saammeko kaiken tietoomme vain Salomen kautta? Mitkä kohtaukset ovat niitä, joita Salome ei todista, mutta katsoja kylläkin?
  • Saako Salome tietää elokuvan aikana, mitä Malinille tapahtuu? Miten Malinin tulo muuttaa sitä, miten Salome näkee lahkon?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Marian paratiisi

(Marian paratiisi )

Ohjaaja: Zaida Bergroth

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 111min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Pihla Viitala, Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä


1920-luku, Kokkola. Karismaattinen ja enkelimäinen Maria Åkerblom johtaa vainotun lahkonsa jäsenet Helsinkiin, jossa he matkansa välietappina majoittuvat kauniiseen huvilaan, Villa Toivolaan. Öisin Maria vajoaa transsiin ja saarnaa seuraajilleen enkelin hänelle välittämää sanaa. Yksi Marian omistautuneimmista seuraajista on uskossaan kiihkeä, teini-ikäinen Salome. Mutta mitä kätkeytyy magneettisen kiehtovan Marian ulkokuoren taakse?

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa